Sportszív, rendkívüli terhelés: kialakulhat életveszélyes ritmuszavar, infarktus, hirtelen szívhalál fenyeget

A sportszív fogalmát már a XIX. század végén ismerte az orvostudomány, ám annak kivizsgálását, hogy milyen elváltozásokat okozhat az intenzív mozgás a szív szerkezetében, illetve működésében, csak az elmúlt évtizedek technikai vívmányai, a szívultrahang-készülék és más képalkotó eljárások megjelenése tették lehetővé.

Ország-világH. E.2017. 03. 09. csütörtök2017. 03. 09.

Kép: RIO DE JANEIRO, Aug. 13, 2016 Lithuania's Aurimas Didzbalis competes during the men's 94kg final of Weightlifting at the 2016 Rio Olympic Games in Rio de Janeiro, Brazil, on Aug. 13, 2016. Aurimas Didzbalis won the bronze medal. dh), Image: 296874558, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

(SP)BRAZIL-RIO DE JANEIRO-OLYMPICS-WEIGHTLIFTING
RIO DE JANEIRO, Aug. 13, 2016 Lithuania's Aurimas Didzbalis competes during the men's 94kg final of Weightlifting at the 2016 Rio Olympic Games in Rio de Janeiro, Brazil, on Aug. 13, 2016. Aurimas Didzbalis won the bronze medal. dh), Image: 296874558, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia


Aki hobbiszinten rendszeresen sportol, számolhat vele, hogy megnő szívének a tömege, javul pumpafunkciója, másrészt a szívizomban kis hajszálerek jönnek létre és nyílnak meg, amelyek növelik a szív oxigénellátottságát.

A szívizomzat erősödését jó esetben folyamatosan kíséri a hajszálerek kialakulása. Az élsportolók körében azonban az intenzív terhelés hatására előfordulhat, hogy a hajszálerek nem tudják követni a szív növekedési tempóját, így az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni a megnövekedett szívizomzatot. Ilyenkor még az ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat életveszélyes ritmuszavar, infarktus, hirtelen szívhalál – mondta a Weborvosnak dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.

A szívizom megvastagodása elsősorban a jelentős erőkifejtéssel járó sportágaknál figyelhető meg, mint például a súlyemelés, míg a dinamikus sportágak – így a futás, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda esetében – a szívüregek tágulhatnak ki.

A versenysportolók időről időre átesnek a kötelező sportszakorvosi vizsgálatokon, kardiológiai ellenőrzésen, de még így is előfordul, hogy fiatal, életerős sportolókat visz el a hirtelen szívhalál edzés vagy meccs közben. A hobbisportolók azonban a saját belátásuk szerint mennek el vagy sem a kardiológiai szűrésre, holott a megfelelő kontroll hiányában ők is nagymértékű szív- és érrendszeri kockázatnak vannak kitéve. A sportorvos azt tanácsolja: a legkisebb panasz esetén soron kívül – egyébként pedig évente – mutassák meg a szívüket kardiológus szakorvosnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek