Startra várva - Fontos lépés a brit kilépés felé

Újabb fontos fejezetéhez érkezett az immár csaknem háromnegyed éve tartó „brexitálás”. Hivatalosan is elindulhat a britek EU-tagságának megszüntetéséről szóló tárgyalássorozat: a Lordok Háza módosítások nélkül véglegesítette az ehhez szükséges kormányzati határozattervezetet.

Ország-világMarkos Mária2017. 03. 18. szombat2017. 03. 18.

Kép: March 13, 2017 - London, London, UK - London, UK. Campaigners calling for MPs to be given a 'meaningful' vote on the outcome of Brexit negotiations pose for a photograph in Parliament Square. The Article 50 bill will return to MPs in the Commons this afternoon., Image: 325125410, License: Rights-managed, Restrictions: * United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Brexit Vote Protest
March 13, 2017 - London, London, UK - London, UK. Campaigners calling for MPs to be given a 'meaningful' vote on the outcome of Brexit negotiations pose for a photograph in Parliament Square. The Article 50 bill will return to MPs in the Commons this afternoon., Image: 325125410, License: Rights-managed, Restrictions: * United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

Várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az Európai Uniónak a brit kormányfő a kilépési folyamat elindításáról.

A felsőház végszavazásával véget ért a többhetes parlamenti eljárás, ezután Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés kilépési folyamatot szabályozó 50. cikkelye alapján bármikor hivatalos értesítést küldhet Brüsszelnek, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból. A kormányfő várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az EU-nak a brexit elindításáról.

Eközben az Egyesült Királyság második legnagyobb országrészének miniszterelnöke bejelentette: ha a britek kilépnek az Európai Unióból, ismét függetlenségi népszavazást kezdeményeznek. – Ez arról szól, milyen Skóciát szeretnénk – mondta Nicola Sturgeon. Az 5,3 milliós országrész lakosságának 63 százaléka az EU-tagság mellett szavazott.

Bár a skót parlamentben a többség függetlenségpárti, a referendum megtartásához a londoni parlament beleegyezése is kellene, ahol a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt sem támogatja az elszakadást.

Sturgeon 2018 ősze és 2019 tavasza között rendezné meg az újabb népszavazást. Skócia 2014-ben egyszer már szavazott a függetlenségéről, akkor 55 százalékkal nyertek a maradáspártiak, akik többek között azzal érveltek, hogy az Egyesült Királyságon keresztül maradhatnak az EU tagjai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek