Úgy tűnik, most sikerült meggyőzni az Európai Uniót - Paks II: nincs akadálya

A PAKSI ATOMERŐMŰ bővítéséről már 2014 januárjában megegyezett a magyar és az orosz kormány, de az építkezés, a kölcsönök lehívása mégsem kezdődhetett meg: az unió ugyanis aggályait fejezte ki a beruházással kapcsolatosan. Úgy tűnik azonban, most sikerült meggyőzni.

Ország-világHardi Judit2017. 03. 08. szerda2017. 03. 08.

Kép: Paks atomerőmű magyar villamos művek atomenergia áramszolgáltatás 2011 03 23 Fotó: Kállai Márton

Úgy tűnik, most sikerült meggyőzni az Európai Uniót - Paks II: nincs akadálya
Paks atomerőmű magyar villamos művek atomenergia áramszolgáltatás 2011 03 23 Fotó: Kállai Márton

„Magyarország a Paks II. atomerőmű megépítése mellett döntött és ehhez az uniós szerződések alapján joga van” – zárta le a vitás kérdést hétfőn Margrethe Vestager. A versenypolitikáért felelős uniós biztos szerint a magyar kormány jelentős kötelezettségeket vállalt, amelyek lehetővé tették, hogy ne torzulhasson a piaci verseny.

Brüsszel három feltételt szabott az építkezés megkezdéséhez, az orosz hitel lehívásához. Az első, hogy a Paks II-ből származó profitot csak a beruházásra felvett kölcsön törlesztésére fordíthatja, illetve az erőművek működtetésére, fenntartására – további erőművi beruházásokra nem költheti el.

Feltételként szabták továbbá, hogy Paks II. nem lehet az MVM csoport része (ez a cég üzemelteti Paks I-et) – e feltétel már teljesül, az új blokkot kiszervezik az MVM „alól”, a Miniszterelnökséghez fog tartozni. Harmadszor pedig: a bővítményekben termelt áram legalább 30 százalékát az árutőzsdén kell értékesíteni, a maradékot pedig nyílt, átlátható árverésen kell eladni.

Komoly kockázatot a harmadik feltétel jelent, hiszen több szakértő szerint Paks II. nem lesz nyereséges, ugyanis az ott termelt áramot nem lehet a régió piaci áránál olcsóbban értékesíteni. Eladni csak akkor tudjuk, ha a versenytársak alá kínálunk, és az előállítási költségnél alacsonyabb áron értékesítjük az áramot. Pesszimista jóslatok szerint pedig az áram ára nem fog ennyit emelkedni a közeljövőben, például azért, mert a megújulók olcsóbban termelnek áramot.

Ezek is érdekelhetnek