Vége a szappanoperának - Se tiltott, se 'igazi' nem lesz a Csíki Sör

Úgy tűnik, vége a „háborúnak”: hétfőn megegyezett a Heineken és az Igazi Csíki Sör gyártója. A békekötésről közös nyilatkozatot adtak ki, mindkét fél hajlott a kompromisszumokra.

Ország-világHardi Judit2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.

Kép: Csíkszentsimon, 2017. március 24. Gyártósor a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni sörfőzdéjében 2017. március 24-én. Az Igazi Csíki Sör betiltásáról hozott január végi ítélet óta a sörfőzde Tiltott Igazi Sör néven gyártja a sört. MTI Fotó: Veres Nándor, Fotó: Veres Nándor

Vége a szappanoperának - Se tiltott, se 'igazi' nem lesz a Csíki Sör
Csíkszentsimon, 2017. március 24. Gyártósor a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni sörfőzdéjében 2017. március 24-én. Az Igazi Csíki Sör betiltásáról hozott január végi ítélet óta a sörfőzde Tiltott Igazi Sör néven gyártja a sört. MTI Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor


„A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon” – így fogalmaz a közös nyilatkozat, amelyet a két sörgyártó, a Heineken Románia és a Csíki Sör Manufaktúra adott ki. A béke jegyében megszüntetnek egymás ellen minden peres ügyet.

A balhé előzménye, hogy a két gyártó bíróságra ment a márkanévhasználat miatt, a Heineken pedig pert nyert a Csíki Sört gyártó Lixid Project ellen. Az ügybe a magyar kormány is beszállt, először csak a Heineken sör bojkottjára szólított fel, majd külön törvényben igyekezett „megfúrni” a Heinekent, hogy nyomást gyakoroljon a gyártóra. Lázár János és Semjén Zsolt törvényjavaslatot nyújtott be önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról. Indoklásuk szerint a zöld palackon feltüntetett vörös csillag apropóján tiltanák ki az országból a Heinekent, mondván, önkényuralmi jelkép, és mint ilyen, nem állhat a polcokon. Lázár múlt héten még Csíkszeredára is ellátogatott, hogy támogatásáról biztosítsa az erdélyi sörgyártót. (Nem véletlen, hogy a Lixid Project külön megköszönte közleményében a magyar kormánynak és Hódmezővásárhelynek a támogatást...)

A két gyártó megállapodásának része, hogy a Heineken hozzájárul a Csíki Sör márkanév használatához, cserébe a román gyártó elhagyja megnevezéséből az „Igazi” jelzőt.

Lázár János a vörös csillag használatáról úgy nyilatkozott, mivel már elküldték a törvényjavaslatot Brüsszelnek, azért azt nem vonják vissza. A miniszter azonban azt is elmondta, hogy ha elfogadják a törvényt, akkor „kivételeznek majd” a Heinekennel, így az büntetés nélkül használhatja a vörös csillagot.

A két cég közötti részletes megállapodást a következő 30 napban dolgozzák ki.

Ezek is érdekelhetnek