Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást! - Segítség a Harka-legenda témához

Kedves Pedagógusok, Szülők és Gyerekek! Játékra invitáljuk a vállalkozó kedvű osztályokat, melynek díja egy-egy szuper osztálykirándulás, utazással, szállással, izgalmas programokkal. Egy osztály pedig különdíjban részesül a Hatszín Teátrum jóvoltából.

Ország-világSzabad Föld2017. 03. 17. péntek2017. 03. 17.
Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást! - Segítség a Harka-legenda témához


Hogyan pályázhatnak az osztályok?
Fogjatok össze, tanáraitokkal közösen válasszatok egyet a három megadott téma közül, dolgozzátok fel tetszőleges módon és küldjétek el nekünk. Hétről hétre segítünk  egy-egy, a témához kapcsolódó cikkel.

Részletek és a hivatalos játékszabályzat a www.szabadfold.hu/kirandulas2017 oldalon található.


Segítség a Harka-legenda témához:

Hívogató Harka legenda


Őseink hajdan mesebeli lényekkel népesítették be a természetet, szájról szájra adott mondák szóltak arról, hogyan keletkezhettek hegyeink, vizeink. Ha szabadon engedjük a fantáziánkat, a Szársomlyó hegyén ma is meglátjuk az ördögszántást, mely nem más, mint a túrázókat bukdácsolásra késztető karrmező, a mészkőhegyek sajátos képződménye. Szívesen hallgatjuk gyógyvizű forrásaink históriáját is, és talán a diákok is szívesebben tanulják meg, hogy a harkányi kénes, karbon-szulfidos gyógyvíz miként enyhíti a mozgásszervi panaszokat és a bőrbetegségeket, ha megismerik eredetének legendáját. A harkányi gyógyvíz története csaknem kétszáz éves, hiszen 1823-ban fedezték fel azt. A történet szerint egy Pogány János nevű jobbágy áztatta árokásástól megfájdult, sajgó tagjait a harkányi iszapban, s arra lett figyelmes, hogy múlik a fájdalom. Hamarosan vegyelemzésnek vetették alá a vizet, melyről kiderült, gyógyhatással bír, majd fürdőházat emeltek ott, és sereglettek is a gyógyulni vágyók.

A híres Harka-legenda még érdekesebben mesél a villányi borvidék Szársomlyó hegye és a fürdő eredetéről. Harka nem volt más, mint egy gyönyörű szép nagyharsányi leány, akire szemet vetett az ördög. A lányos anya nem patásnak képzelte a leendő vejét, ezért igyekezett olyan feltételt szabni, hogy lehetetlen legyen teljesíteni. Az ördög azt a feladatot kapta hát, hogy az első kakasszóig szántsa fel a hegyoldalt, s ezzel elnyerheti a leány kezét. Nekiveselkedett az ördög, befogott hat pár fekete macskát, és az éj leple alatt csaknem végzett a szántással. Az öregasszony viszont megrémült, és hogy átejtse a kellemetlen kérőt, éjféltájban maga kezdett el kukorékolni. Az ördög úgy megijedt, hogy messzire hajította az ekét, és a földet is kirázta a bocskorából, ezekből lett a beremendi és a siklósi hegy. Azonmód beugrott a föld mélyébe, s ahol eltűnt, kénes víz bugyogott fel, ez a híres harkányi gyógyvíz forrása.

A házasulni vágyó és hegyoldalt szántó ördög históriája hazánk több táján visszaköszön, így Aggtelek közelében is. A „macskakarmolás” valójában a vízmosás nyoma a mészkőben, s nem az eke elé fogott macskáké – de a kirándulást élménnyé teszik ezek a legendák is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek