A heti téma: Föld napja a Dráva mentén

A tavasz sokakat kicsalogat a természetbe, de ha más nem is, a Föld napja mindenképpen megérdemel egy kirándulást. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is készül e napra, április 22-én két programból is választhatnak a környékbeliek, illetve a turisták. Jelvénygyűjtő túrára várják a mozdulni vágyókat a Szentegáti Ősbükkösbe.

Ország-világSzabad Föld2017. 04. 17. hétfő2017. 04. 17.
A heti téma: Föld napja a Dráva mentén

A kirándulók a 7-8 km-es túrán megismerhetik a természeti értékeket, majd pihenhetnek az erdei tisztáson, vagy körbejárhatják a Sikotai Vadászkastélyt. A pécsieket a Tettye téren várják a Föld-napi programokkal, sok civil szervezettel együtt, melyek szívükön viselik a természet megóvását. Jó, ha tudjuk: a Föld napját 1970 óta ünnepli a világ, ekkor egy amerikai egyetemista vetette fel, hogy akciókkal tegyenek valamit a természetért. Milliók támogatták, majd jó 20 év múlva e kezdeményezés világmozgalommá vált, melyhez hazánk az elsők közt csatlakozott.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gondol a diákokra is: áprilisban is tartanak az akciós osztálykirándulásos programjaik, melyeken a gyerekek játszva tanulhatnak, és töltődhetnek fel. Megismerhetik többek közt a védett területek élővilágát. Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban pl. a madárhangokat és állatnyomokat ismerhetnek meg, így a kis vízicsibe vagy a zöld küküllő hangját, megtudhatják, hogyan különböztessék meg a róka lábnyomát a kutyáétól. A gyógynövény- és fűszerkert jóvoltából már az óvodások is eligazodnak a növények közt, s megízlelhetik akár az édesköményt. A gyerekek citromfüves és mentás szappant is készíthetnek.

A Dráva menti területek növényvilága érdemes arra, hogy tanulmányozzák a diákok vagy a családok. A Dráva zátonyszigetei jellegzetes képződmények, a pirosas virágú csermelyciprus pl. hazánkban csak itt fordul elő. A dús aljnövényzetben védett harasztok élnek: kígyónyelvpáfrány és téli zsurló. A növényeknek a neve is gyönyörű: nyugati csillagvirág, kontyvirág, kardos madársisak, pirítógyökér, borostás sás. A zákány-őrtilosi dombok közt él meg csak nálunk a hármas levelű szellőrózsa és a pofók árvacsalán, a hajdani erdőirtások ritka virága pedig a szibériai nőszirom és pompás kosbor. Ezeknek a virágoknak olyan különleges nevük van, hogy akár mesét is írhatnak róluk a fantáziával megáldott diákok!
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek