A heti téma: Könyvmolyok előnyben

A molnárlegényből lett hadvezér, Kinizsi Pál históriája valóban meseszerű, nem csoda, hogy a dunántúli népmondák szájról szájra jártak róla. Ugye, emlékszünk, hogyan találkozott a királlyal az erős molnárlegény? Mátyás király a Bakonyban vadászott, és megszomjazott közben. A molnárlegény egy korsó friss vizet hoz neki, hogy a szomját olthassa, de tálca nélkül mégsem kínálhatja – így egy nehéz malomkövet kap fel, s azon nyújtja oda a vizet a királynak. Mátyásnak rögvest megtetszik a legény, de később még inkább megkedveli bátorságáért, ezért is ajándékozza neki Nagyvázsonyt, esküvője után pedig Somló várát.

Ország-világSzabad Föld2017. 04. 08. szombat2017. 04. 08.
A heti téma: Könyvmolyok előnyben


„A kenyérmezői diadalomról” Heltai Gáspár ír, és nem fukarkodik a dicsérő szavakkal, melyekkel Kinizsit illeti, aki az Erdélybe betörő törökök ellen győzedelmeskedett.

„Kinizsi Pál mind két felől fegyvert kötett vala fel, és mint egy oroszlán, olly fene vala az viadalban. Valamelly felé forul vala, mind levágja vala a törököket” – így ábrázolja a győztes csatát a XVI. században élt reformátor szépíró. Arról is megemlékezik: amikor Mátyás királynak megviszik a győzelem hírét, nagyon örül neki, és a templomokban hálaadó misét mondat. A mondák, legendák és a történetírók művei remek forrásaink a múlt megismeréséhez, s itt tényleg előnyt élveznek a könyvmolyok.

A Kinizsiről szóló regény írója, Nógrádi Gábor arra biztatja a diákokat, olvassanak minél többet, hiszen ez az időtöltés óriási haszonnal jár. Nem elég csupán a tankönyveket bújni! Aki naponta legalább egy fél órát olvas szépirodalmat naponta, sokkal jobb lesz szövegértésben – ezt egy félmillió diákkal végzett nemzetközi felmérés is bizonyította.

– Magam is sokat olvastam gyerekkoromban, és éreztem a gyógyító hatását. Ha a könyvekbe temetkezik az ember, oldódik a szorongása, félelme, gyógyul a lelke. Az sem mellékes persze, hogy a szépirodalmi művek megdolgoztatják az agyat, szárnyra kap a fantázia, fejlődik a képzelőerő – magyarázza az író. Ha valaki, ő aztán tudja, mi mindenre képes a képzelőerő! A mi Kinizsink című regényében ötszáz év távolából idézte meg a nagyvázsonyi várurat, mégpedig olyan pontosan, hogy a páncélos vitéz sodronyingének legapróbb láncszemét is simán el tudja képzelni az ifjú olvasó…
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek