Élénkülés - Sokszoros különbség

Magyarországon 31 százalékkal több lakás épült 2016-ban, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden településtípusban élénkülést regisztrált, a megyei jogú városokban (49 százalék) és a fővárosban (44 százalék) az átlagnál nagyobb mértékben.

Ország-világ-ftb-2017. 04. 04. kedd2017. 04. 04.
Élénkülés - Sokszoros különbség

A megyék többségében emelkedett az épített lakások száma, leginkább Fejérben, ahol tavaly kétszer annyi lakás kapott használatbavételi engedélyt, mint az előző évben, ugyanakkor Nógrád, Baranya, Békés, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében folytatódott a lakásépítések mérséklődése, 17–32 százalékkal. Országos átlagban tízezer lakosra 10,2 új építésű lakás jutott, de az átlag mögött drámaiak a különbségek.

Míg Győr-Moson-Sopron megyében 33,4 új lakás jutott tízezer lakosra, addig Nógrádban 1,2. Az átlagot egyedül Csongrád hozta, 10,3 lakással. Az építésügyi szakhatóságok 2016-ban összesen 31 559 egyszerű bejelentésről szereztek tudomást, illetve új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 2,5-szer több, mint 2015-ben.
(biczó)

A Portfolió az építőiparban régóta nem tapasztalt munkaerőés szakemberhiányról ír. Sok építkezésen nincs elegendő villanyszerelő, kőműves, épület- és szerkezetlakatos, nehéz ácsot és bádogost találni, és a központifűtés- és gázszerelők is jövedelmezőbb munka után néznek.

Mindez jelentősen lelassítja és megdrágítja az építkezéseket.

Ezek is érdekelhetnek