Komoly gond, amivel egy belvárosi kávézó kávémestere szembesült

Bizalmi szakmunka - Sokan vannak, ám szükség esetén sokszor mégis napokat kell várni rájuk. Ők a kávégépszerelők, akiknek nem csak az elromlott gépekkel kell megküzdeniük, de a türelmetlenséggel is.

Ország-világF. Tóth Benedek2017. 04. 10. hétfő2017. 04. 10.

Kép: Double shot kávéző reggeliző Pozsonyi utca terasz barista kávé fogyasztási kultúra 2017 03 03 Fotó: Kállai Márton

Komoly gond, amivel egy belvárosi kávézó kávémestere szembesült
Double shot kávéző reggeliző Pozsonyi utca terasz barista kávé fogyasztási kultúra 2017 03 03 Fotó: Kállai Márton

Gábor, egy fővárosi kávézó kávémestere két napig várt a kávégépszerelőre, végül maga nézett alkatrész után. Pedig a szerelő felvette a rendelést, de előtte már annyi helyre hívták, hogy napokba telt, mire eljutott a belvárosi kávézóba. A történet arra példa, vannak szakmák, amelyekre olyan égető szükség van, hogy azok sem feltétlenül tudják kielégíteni az igényeket, akik ebben profik.

Márpedig ahány kávégépszerelőt felhívtunk vidéken és a fővárosban, mind azt mondta a Szabad Földnek, hogy ez olyan szakma, ahol sok a munka, és még csak azt sem lehet mondani, ne volna elegendő ember, aki a javításokat elvégezné. Ami azonban mégis gondot okozhat: a jó szakember hiánya.

A szakma ugyanis felhígult, a megélhetés miatt sokan azt gondolják, hogy ha képesek megszerelni egy munkahelyi kávéautomatát, megbirkóznak a karos masinákkal is.
(Ezért fordulhat elő az, hogy Gábor inkább megvárja, amíg kiér hozzá a mester, és nem bízza ismeretlenre a javítást.)

Krisztián majdnem húsz éve ismeri a piacot, és állítja, hogy a magyar víz nagyon kemény, különösen Tatabányán, ezért ha valaki nem használ megfelelő vízlágyítót, az ne is akarjon több százezer forintos, netán milliós gépet venni. Olyan masina pedig nincs, amelyik ne romlana el, így azt is érdemes fontolóra venni, hogy csak olyan kávéfőzőt vásároljunk, amelyiknek biztosított az alkatrészpótlása is.

Ezt már egy vidéki javítóműhely vezetője mondja, aki szerint sokan olcsón jutnak minőséginek mondott használt gépekhez, miközben az alkatrészek ára az eredeti árhoz igazodnak.

Azt egyébként szervize válogatja, hogy adott géptípus esetében hány nap alatt lehet elvégezni a javítást. Ha nincs alkatrész, 5–8 napig is eltarthat – igaz, a szervizek a javítás idejére többnyire biztosítanak kölcsöngépet, napi 500–1000 forint használati díjért cserébe.

Ezek is érdekelhetnek