Ma már jól kezelhető, szinten tartható, de nem gyógyítható

PARKINSON SZÜLETÉSNAPJÁN. „Értekezés a reszketeg bénulásról” – e címmel írt tanulmányt a 18. századi angol orvos, James Parkinson, róla nevezték el az ismert kórt. Immár két évtizede az ő születésnapján tartják az e betegségben szenvedők világnapját.

Ország-világPalágyi Edit2017. 04. 18. kedd2017. 04. 18.
Ma már jól kezelhető, szinten tartható, de nem gyógyítható


A Parkinson-kórt ma már jól kezelhető, szinten tartható, de nem gyógyítható idegrendszeri betegségként említik. Okát az említett angol orvos valamely agyi elváltozásban gyanította – s nem is járt távol a valóságtól. Jóval később bebizonyították, hogy Parkinson-kórosoknál a középagyban figyelhető meg elváltozás, az örömhormon, a dopamin termelése pedig csökken. Feltételezések szerint a betegség gyakoribb a magukba temetkező, depresszióra hajlamos embereknél, de kiválthatja fejsérülés is. A kézremegéssel és görcsökkel járó, leépülésbe torkolló kór jellemzően 50-60 éves korban, sokszor lappangva indul, ezért fontos a korai diagnózis. A kezelés a páciensek életét évtizedekkel meghosszabbíthatja.

A betegség egyre fiatalabb korban jelenik meg és nem válogat: ebben szenvedett II. János Pál pápa és a bokszoló Mohamed Ali is.

Ezek is érdekelhetnek