Más országrészekből érkezik a munkaerő - nem várt hatások Szombathelyen

Ötször annyi igény - Vas megye székhelyén egyre többen keresik fel lakásgondjuk miatt az önkormányzati képviselőket, de sokuk helyzete reménytelen: szigorú pontrendszert vezettek be, amelyben ugyanúgy figyelembe veszik a szociális rászorultságot, mint azt, hogy a bérlő képes-e fizetni a lakbért. Az önkormányzati lakásokat kezelő Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. beszámolója szerint 64 lakást érdemes lenne felújítani, bár ennek költsége több mint százmillió forint.

Ország-világKupi Györgyi2017. 04. 24. hétfő2017. 04. 24.

Kép: szombathely vas megye tavasz 2011 03 31 Fotó: Kállai Márton

Más országrészekből érkezik a munkaerő - nem várt hatások Szombathelyen
szombathely vas megye tavasz 2011 03 31 Fotó: Kállai Márton


A költségvetésben azonban mindössze negyvenmillió forint van erre a célra. (Tavaly 75 bérlakást újítottak fel 115 millió forintból.)

A bérlők számára az is lehetőség, ha részt vehetnek a lakásfelújításban, a renoválás költségét pedig lelakhatják, ám márciusban mindössze négy ilyen ingatlant pályáztattak meg. A kereslet amúgy is mérsékelt, mivel az önkormányzat előírja azt, hogy milyen felújítást kell elvégezni, mennyi pénzből, így csak azok tudnak pályázni, akik igazolják, hogy a rendelkezésükre áll a forrás.

Azokat az önkormányzati lakásokat, amelyeket a városnak már nem éri meg felújítani, értékesítik – a piacinál jóval alacsonyabb áron bocsátják licitre, akár egy-két millió forintért. Ez a kispénzű, kis tőkéjű embereknek jelenthet megoldást: saját munkával lakhatóvá lehet tenni az ingatlant.

Szombathelyen egyre többen azért kérnek önkormányzati bérlakást, mert az albérletüket a tulajdonos felmondja, ha a lakást magasabb díjért is ki tudja adni. Az elmúlt években jelentősen nőtt a vasi megyeszékhelyre érkező „vendégmunkások” száma, akik az átlagosnál jobb fizetésükkel felhajtják az albérletek árát.

Ezek is érdekelhetnek