Minden olyan ismerős - Akár Magyarországon is készíthette volna filmjét Mungiu

Cannes-ból a legjobb rendezőnek járó díjat a múlt évben a román Cristian Mungiu Érettségi című filmje hozta el. Mungiunak nem ez az első cannes-i elismerése: 2007-ben 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotásával – amelyet szintén bemutattak hazánkban – elnyerte az Arany Pálmát, a filmfesztivál fődíját.

Ország-világDulai Sándor2017. 04. 20. csütörtök2017. 04. 20.
Minden olyan ismerős - Akár Magyarországon is készíthette volna filmjét Mungiu

Az Érettségit azonban készíthette volna akár Magyarországon is, annyira ismerős, amiről szól. Nem véletlen, hogy nálunk is nagy közönségsikert aratott.

Romeo doktor (Adrian Titieni, az egyik legjobb román színész alakítja kitűnően) egy erdélyi kisvárosban él, Kolozsvártól nem messze. Főorvosként a kórházban híres arról, hogy hálapénzt nem fogad el, mégis mindent megtesz a betegeiért. Átélte a Ceausescu-rendszert, és a változásoktól – könyvtárban dolgozó feleségével együtt – sokat, megtisztulást várt. Rengetegen szeretik, és erkölcsileg akár mi, nézők is feddhetetlennek tarthatnánk, ha nem látnánk, hogy miután a lányát reggel a gimnáziumtól nem messze leteszi, munkakezdés előtt még meglátogatja a barátnőjét. Ekkor történik a baj: a lányát megtámadják, meg akarják erőszakolni, s bár megmenekül, a támadásban megsérül.

Mindez egy nappal az érettségi előtt zajlik, amelynek óriási a tétje: Eliza már ösztöndíjat nyert egy angliai egyetemre, de a tanulmányait csak úgy kezdheti el, ha a másnapi érettségi vizsgája is kiválóra sikerül. Sokkos állapotában azonban erre szinte semmi remény – el sem akar menni –, ám az apa pártfogókat keres: így süllyed a mindent elborító, fojtogató korrupciós mocsárban egyre mélyebbre.

Mungiu drámájának (ő írta a forgatókönyvet is) ma különös aktualitást ad, hogy Romániában nemrég százezrek tüntettek a helyzetükkel visszaélő tisztviselők, hivatalnokok, politikusok és mindenféle rendű, rangú hatalmasok ellen.

Amikor a film készült, ezt még nem lehetett látni, de azt igen, hogy lélekben milyen nehéz ellenállni. Romeo doktor előtt attól kezdve, hogy a lánya jövője – a nyugati karrier, melyre ő nem is olyan nagyon vágyik – veszélybe került, a cél, korábbi elvei ellenére, szinte minden eszközt szentesít. Tarthatunk tőle: sokan vannak ezzel így.

És nem csak Romániában...

Ezek is érdekelhetnek