Parányi Svájc Csólyospáloson - Történetek

– Az ott lenn Zürich – mutat ki a pilótafülke ablakán Beat Dubs. – Túl magasan vagyunk. Több sebességet kellett volna veszteni.

Ország-világTanács István2017. 04. 04. kedd2017. 04. 04.

Kép: Csólyospálos, 2017. március 23. Beat Rudolf Dubs a csólyospálosi Csipkerózsa Konferencia-Centrum tulajdonosa egy Airbus szimulátorban. Fotó: Ujvári Sándor

Parányi Svájc Csólyospáloson - Történetek
Csólyospálos, 2017. március 23. Beat Rudolf Dubs a csólyospálosi Csipkerózsa Konferencia-Centrum tulajdonosa egy Airbus szimulátorban. Fotó: Ujvári Sándor


Tényleg túl gyorsan landolunk, vészesen közelít felénk a leszállópálya. Fotós kollégám a másodpilóta székéből kattogtat, fél szeme a billegő betoncsíkon. Nézünk kifelé az A320-as Airbus pilótafülkéjéből. Szimuláció, igaz, de ijesztően élethű. Dubs úr leteszi a gépet, pár méter híja, hogy nem futunk túl a leszállópályán.

– Ez kényszerleszállás volt – mondja a 67 éves orvos, és leveti a pilótaegyenruhát, amelyet a fotó kedvéért húzott fel.

Nem Zürichben vagyunk ugyanis, hanem Kiskunmajsa mellett, Csólyospálos külterületén, az erdőben. A semmi közepén, egy négycsillagos szállodában. Kollégámat idejövet a GPS szó szerint bevitte az erdőbe. Én jobban jártam, a kömpöci útról követtem a lelkiismeretesen kirakott Csipkerózsa Park Hotel-táblákat, amelyek pontosan a recepció elé vezetnek.

– Ez itt Svájc. Egy zárt svájci falu, egy kis magyar falu külterületén. Paradicsom – mondja Dudás Alex, a recepciósrészleg vezetője.

Csólyospáloson nőtt fel, édesanyja az anyakönyvvezető. Nemrég végzett az egyetemen, vendéglátó szakon. Egy évig élt Berlinben Erasmus-ösztöndíjjal. Fél évig gyakornok volt Felső-Ausztriában, egy szállodában. Kiválóan beszél németül és angolul. Külföldre akart menni dolgozni, de nem vendéglátósnak, mert addig úgy látta: a vendéglátásban csak fizikai munkásra van igény. Meglátta a hirdetést, jelentkezett, és egy hét múlva munkába állt – a saját falujában. Szellemi munkásként: fő feladata a reklám és a marketing.

Beat Dubs nagyanyja magyar volt, az első világháború előtt került Svájcba. Édesanyja nem beszélt magyarul. Dubs úr orvosnak tanult, gyógyított, szakterületet választott: a mozgásszervek ultrahangos vizsgálatát. Az erről írt könyve alapmű a szakirodalomban. Nemzetközi orvostársaságok tagja, Svájcban az ultrahangos diagnosztikai oktatás egyik vezetője. Nyugdíjasként is dolgozik.

Idős korát régóta tervezgette. Olaszországban, Spanyolországban nem talált megfelelő helyet. Magyarország régen fekete doboz volt számára – de 2007-ben feleségül vett egy mezőkövesdi születésű, Svájcban élő magyar nőt. Attól kezdve szürke doboz lettünk – itt is keresni kezdte a megfelelő helyet.

– Volt egy listám – meséli. – Legyen sok napsütés! Autópálya, ne túl messze. Egy nagyobb város, kulturális központ a közelben. Eldugott hely legyen, ahol nincs sok turista. 2007 decemberében egy svájci ember hívta Csólyospálosra: ő itt lakik, szereti, nézze meg. Esett az eső, néhol mély homok, másutt sár volt. De a hely megtetszett. Vett egy tanyát, aztán egy másikat, meg vele mintegy 80 hektár erdőt. 2008 áprilisától már itt lakott, november végére felhúzták a szálloda első ütemét. Akkor ismerte meg Szalai urat, az építési vállalkozót. Azóta is vele és csapatával dolgoztat. Nincs versenytárgyalás, tendereztetés – Szalai úr és munkásai jól végzik a dolgukat. Környezetbarát, hőszigetelt minden. Nincs gáz, olaj, csak hőszivattyú, napkollektor és kandallófűtés.

Saját erdejükben terem a tűzifa. De ha tudta volna, hogy Magyarországon ennyi értelmetlen előírás van, amelyekre hivatkozva cégek és hatóságok becsapják, megvágják az embert, talán meggondolta volna magát...

2010-ben jöttek az első vendégek. Orvosok, Európa minden részéből – ultrahangos továbbképzésre. Beat Dubs megmutatja az alagsori oktatótermet az ultramodern orvosi műszerekkel.

Idén eddig 26 továbbképzést kötöttek le. A gyakorlati oktatás keretében a környékbeli betegeket vizsgálják – természetesen ingyen. Az évek során sok olyan vendégük jött vissza üdülni is, aki szakmai kurzuson járt náluk először.

– Mi jó van itt? – kérdem a már magyarul is egészen jól beszélő svájci orvost. – Se folyó, se tenger. Miért jönnek ide Svájcból?

– Kora reggeltől késő estig látni a napot, amit Svájcban eltakarnak a hegyek. Nincs tömeg, bárki békét és nyugalmat talál. Lehet úszni, lovas kocsizni, erdőt járni. Ott a repülőgép-szimulátor – Magyarországon talán nincs is másik, amit szállóvendégek használhatnak. Van golfszimulátorunk is.

– Éjszakai élet? Csólyospálos by night?

– Énekelnek a madarak. Kijönnek az erdőből az őzek – mondja Dudás Alex.

A szállodával átellenben Szalai úr emberei már építik az idősotthont. Két ütemben tíz nagyméretű apartman készül.

– Svájcban, aki megöregszik, annak egy megbízható idősotthonban minimum 6 ezer eurónak (majd’ 1,9 millió forintnak) megfelelő összeget kell fizetnie. Ha valaki kezelésre szorul, az még külön pénzbe kerül. Sok svájci ezért külföldön keres magának otthont idős korára. Spanyolország, Olaszország már tele van, drágák is. Vietnam, Thaiföld olcsó – de nagyon messze van. Magyarország közel van, és kedvesek az emberek. Amikor beragadtam a kátyúba, öt percen belül ott volt egy farmer, és a traktorjával kihúzta az autómat. Svájcból négy óra alatt ideérhet a látogató. Eljöhet egy hétvégére, megszállhat. Aki haza akar menni, pár óra alatt hazaér. Mi 2500 eurós (mintegy 780 ezer forintos) havi díjjal kezdjük, napi öt étkezés lesz, takarítás, masszázs, orvosi felügyelet.

– Nem hiányoznak majd nekik a barátok, volt kollégák?

– Szereznek új barátokat. Svájc feszült, stresszes, máskülönben viszont unalmas és egyhangú ország. Az emberek azt sem tudják, ki lakik a szomszédban. Egy ismerősöm, aki beköltözött egy ottani idősotthonba, mesélte, hogy pár év alatt elmaradt a legtöbb látogatója. Az is, aki csak tíz kilométerre lakik.

Egy neves svájci orvos sem keres ennyit – Beat Dubs a családi vagyont fektette ide be. Állami támogatás, uniós pénz, hitel egy cent sincs benne. A gyerekeinek jó állásuk van, mondták, a papa nyugodtan valósítsa meg a maga földi paradicsomát.

A szállodában és környékén húsz ember kap állandó munkát – a magyarnál jobb, a nyugat-európainál gyengébb fizetéssel. Dudás Alex szerint legalább ezer másik embernek van valami haszna a külföldiek jelenlétéből. Megveszik tőlük a helyben termelt árut, építenek, javítanak, pénzt keresnek.

Lehet, hogy ebből egyszer több jövedelem lesz, mint a mezőgazdasági termelésből.

Dubs doktor heti két napot ma is dolgozik Zürichben. Négy óra az út oda, négy vissza. Kistelekig autóval megy, onnan InterCityvel a repülőtérig. Egy további napon ingyen vizsgál újszülötteket a szegedi klinikán. Ultrahangos vizsgálattal 100 százalékos biztonsággal kiszűrhető a csípőficam – a hagyományos, lábcsavargatásos vizsgálattal sokkal rosszabb az arány. Szerette volna az egész országban elterjeszteni ezt a módszert, a Csipkerózsa Hotelben ingyen képez magyar orvosokat ultrahangos vizsgálatra – de a bürokratikus magyar rendszer miatt csak radiológusszakvizsgával lehet használni az ultrahangot.

Hiába ő az ultrahang-diagnosztika egyik európai pápája, Magyarországon Beat Dubs sem vizsgálhat legálisan ultrahanggal – csak úgy, hogy tudományos kutatásnak állítják be a dolgot.

El akartuk kísérni Dubs doktort a szegedi klinikára – előző este írt, hogy nem mehetünk vele, mert fertőzés miatt zárlat van, és vizsgálat folyik. Kiderült, hogy egy császármetszés után kezelt fiatalasszony hasából a szennyezett padlóra esett egy cső, de a nővér fertőtlenítés nélkül visszadugta. A beteg kis híján meghalt.

– Én változtatni akartam – mondja Beat Dubs. – De rájöttem, hogy nem lehet. Annyit tehetek, hogy csinálom tovább ingyen, ameddig tudom.

 

Ezek is érdekelhetnek