Veszélyes ügyek - Nincsenek megnyugtató válaszok - Nem lehet belevágni így egy ekkora beruházásba

Rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa, nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére egy esetleges szándékos károkozás, például szabotázs esetére.

Ország-világHardi Péter2017. 04. 28. péntek2017. 04. 28.
Veszélyes ügyek - Nincsenek megnyugtató válaszok - Nem lehet belevágni így egy ekkora beruházásba


Arra sincs garancia, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon.

A Paks II beruházással kapcsolatosan megfogalmazott fenti aggodalmakra a Pest Megyei Kormányhivatal másodfokú, tehát jogerős környezetvédelmi engedélyében sem kapott megnyugtató választ a Greenpeace és az Energiaklub, tudtuk meg Perger Andrástól, a Greenpeace energiakampány-felelősétől.

Éppen ezért mindkét egyesület bírósághoz fordul.

Különösen nyugtalanító, hogy a kiégett fűtőelemek hosszú távú sorsára nincs egyértelmű válaszuk a beruházóknak. A tervek szerint átmenetileg a 4. és az 5. blokk között helyeznék el azokat, ám hogy később itthon temetik-e el, netán Oroszországban, az rejtély.

Márpedig egy ekkora beruházásba nem lehet belevágni ilyen alapvető fontosságú, a jövő nemzedékek sorsát is meghatározó kérdés megválaszolása nélkül. Különösen úgy, hogy közben ezermilliárdokat költenek a beruházásra.

A bírósághoz benyújtott keresetnek elvileg lehetne halasztó hatálya is a beruházást illetően, ám a gyakorlat szerint az igazságszolgáltatás a lehetőséggel nem szokott élni.

Ezek is érdekelhetnek