Vissza a múltba

Kétszáz éves konfliktusnak lett vége az elnöki rendszer megszavazásával – ezt nyilatkozta Recep Tayyip Erdoğan török elnök a vasárnapi referendumot követően. Meg azt is, hogy visszaállítaná a halálbüntetést.

Ország-világMunkatársainktól2017. 04. 21. péntek2017. 04. 21.

Kép: ISTANBUL, TURKEY - APRIL 17: (----EDITORIAL USE ONLY ”“ MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / YASIN BULBUL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) greets people during his visit the Tomb of Abu Ayyub al-Ansari in Istanbul, Turkey on April 17, 2017. Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Handout / Anadolu Agency, Image: 329293332, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca, Fotó: Profimedia

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ISTANBUL, TURKEY - APRIL 17: (----EDITORIAL USE ONLY ”“ MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / YASIN BULBUL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) greets people during his visit the Tomb of Abu Ayyub al-Ansari in Istanbul, Turkey on April 17, 2017. Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Handout / Anadolu Agency, Image: 329293332, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Fotó: Profimedia


Törökországban a jövőre nézvemeghatározó népszavazást tartottak vasárnap. Arról kellett voksolni, hogy a kis-ázsiai országban bevezessék-e az elnöki rendszert vagy sem. A hivatalos eredmények szerint a törökök arra szavaztak: vezessék be.

A voksolás eredménye azonban nem fényes győzelem. A török állami Anadolu hírügynökség által közzétett adatok szerint a szavazók 51,18 százaléka szavazott igennel. Ez szinte fele-fele helyzet. És nemcsak a kis különbség miatt, hanem azért is, mert a török Legfelsőbb Választási Tanács úgy határozott: érvényesnek tekinti azokat a voksokat, amelyeket a szavazóbizottságok által le nem pecsételt szavazólapon adtak le.

Hogy a valamivel több mint 47 millió leadott szavazat között vajon mennyi lett volna érvénytelen a szabály megváltoztatása nélkül, arról nem nyilatkozott senki.

A változtatásnak komoly következményei lesznek. Megszűnik a miniszterelnöki poszt, ezzel a mindenkori államelnök lesz a kormány feje is. A bírák nagyobb részét is ő fogja kinevezni. E hatáskörökkel gyakorlatilag egyeduralkodónak fog számítani – ha ez összeegyeztethető a köztársaság fogalmával.

Erdoğan elnök a referendum utáni első beszédében kijelentette, hogy meghosszabbítja a szükségállapotot, amelyet a tavaly júliusban ellene szervezett – és elbukott – puccs után hirdetett ki. És amely puccs után gyakorlatilag lefejezte az ellenzéki médiát. Azt is hangsúlyozta, hogy újabb népszavazást kezdeményezne, ezúttal a halálbüntetés visszaállításáról. Ez komoly aggályokat vet fel, elsősorban a 16,5 milliós kurd kisebbség köreiben: aktivistáikra, újságíróikra elég lesz rásütni a terrorista bélyegét ahhoz, hogy ha nem is halálra, de örök siralomházra ítéltessenek.

Az ellenzék minden lehetséges módon kérte a szavazatok újraszámolását, és legfőképpen a lepecsételetlen voksok érvénytelenítését.

Valószínűleg hiába – a választási tanács egyelőre hajthatatlan.
Király Farkas


MI NEM TETSZIK?
Kétszáz évvel ezelőtt II. Mahmud szultán volt az Oszmán Birodalom feje. Uralkodása alatt számolták fel (gyilkolták le) a janicsárokat, és vesztette el a birodalom Algériát, Egyiptomot meg Görögországot. Ő hozta létre a minisztertanácsot, igyekezett európai mintára átszervezni a birodalmat és egyenlő jogokat biztosítani a birodalom különböző népeinek.


 

Ezek is érdekelhetnek