Adótörvény-módosítás, emelkedő lakbérek - Inkább a turistáknak érdemes lakást kiadni?

Nem állítja meg a lakbérek rohamos emelkedését a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosítása, viszont kedvez a tulajdonosoknak és a turistáknak – tudtuk meg Farkas Boglárkától, a Habitat for Humanity Magyarország civil szervezet sajtószóvivőjétől.

Ország-világHardi Péter2017. 05. 15. hétfő2017. 05. 15.
Adótörvény-módosítás, emelkedő lakbérek - Inkább a turistáknak érdemes lakást kiadni?

A cél ezzel szemben az lenne, hogy minél többen juthassanak megfizethető áron bérleményhez.

Ennek azonban éppen az ellenkezőjét szolgája a tervezet: mivel a turisták elszállásolása által sokkal magasabb jövedelemhez lehet jutni, előrevetíthető, hogy aki csak teheti, inkább nekik nyújt fedelet, minthogy az alacsonyabb bevétellel kecsegtető állandó bérlőnek engedje át az ingatlanja használatát.

Ez pedig óhatatlanul is lakáshiánnyal, illetve az ezzel járó áremelkedéssel jár. És nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is.

Mit javasol ezzel szemben a civil szervezet? A hosszú távú megoldást egy három pontból álló beadványban fogalmazták meg.

Ezek szerint a jogszabálynak a bérbeadó és bérlő számára egyaránt jogbiztonságot lehetővé tévő szerződéskötésére kellene ösztönözni.

Az adózás módjának pedig hosszú távú bérbeadásra sarkallnia a tulajdonost – három év esetén akár már adómentességgel is. Szükség lenne továbbá egy nyereségre nem törekvő lakásépítési programra, amely által a bérlők piaci ár alatt juthatnának megfizethető árú bérleményhez.

Ez természetesen kormányzati eszközök nélkül elképzelhetetlen.

A beadványt eddig csaknem kétezren támogatták aláírásukkal is – tudtuk meg a sajtószóvivőtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek