Alternatív valóságok - Weber és Orbán másképp értelmezi

Szinte az egész hetet Brüsszelben töltötte Orbán Viktor kormányfő, hogy többek között a CEU ügyéről tárgyaljon az Európai Bizottsággal.

Ország-világHardi Judit2017. 05. 06. szombat2017. 05. 06.

Kép: Brüsszel, 2017. április 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke, Manfred Weber találkozója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs, Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor; WEBER, Manfred
Brüsszel, 2017. április 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke, Manfred Weber találkozója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


A megbeszélés a Fidesz és pártcsaládja, a konzervatív kereszténydemokrata Európai Néppárt között sem zajlott zökkenőmentesen (a többi párt képviselőjétől igen kemény beszédeket kellett végighallgatnia Orbánnak), a találkozók kimenetelét pedig mindkét fél másképp értelmezi.

A hét elején még arról is lehetett hallani, Orbán Viktor EU-ellenes retorikája miatt drasztikus lépésre szánja el magát az Európai Néppárt és megszabadulna a magyar párttól – erre végül nem került sor.

A héten többen felrótták a magyar miniszterelnöknek az általuk félrevezetőnek tartott nemzeti konzultációt, illetve az „Állítsuk meg Brüsszelt!” plakátokat és hirdetéseket – az EU egy közleményben tételesen cáfolta, miben csúsztat a Fidesz a nemzeti konzultáció kérdéseiben. Orbánnak azonban úgy tűnik, sikerült megnyugtatnia vitapartnereit.

Az itthoni kommunikációval ellentétben a magyar kormányfő Brüsszelben már arról beszélt, mindenben együttműködne az EU-val, az országot határozottan az unióban szeretné tartani, de szükségesnek látja annak megújulását, megújítását.

Végül a tárgyalásokat mindkét fél saját győzelmeként könyvelte el. Az Európai Néppárt szóvivője sajtótájékoztatóján így számolt be: Orbán Viktor megígérte, a kormány teljes mértékben eleget tesz a bizottság által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek.
Magyarul, enged az uniós nyomásnak és nem viszi végig a csak lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítást.

A magyar kormányfő ugyanakkor már úgy nyilatkozott, tárgyalnak még az ügyről, fontolóra veszik Brüsszel érveit, de Magyarországnak senki nem szabhat feltételeket.
 

Ezek is érdekelhetnek