Az osztrák néppárt sztárja

Az osztrák néppárt sztárja - Éppen hogy elmúlt 30 éves, mégis van esélye, hogy ő lesz Ausztria új kancellárja. A néppárt ifjú sztárja Sebastian Kurz. Kegyeiért eseng ma a hagyományos kereszténydemokrata párt, amely a második világháború óta csaknem folyamatosan részt vesz a kormányzásban, és 2007 óta a szociáldemokratákkal alkot koalíciót.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2017. 05. 21. vasárnap2017. 05. 21.

Kép: Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz, designated head of the Austrian People's Party (OeVP), during a meeting in Vienna on May 15, 2017. (Photo credit should read "GEORG HOCHMUTH/APA-PictureDesk via AFP"), Fotó: GEORG HOCHMUTH

AUSTRIA - POLITICS
Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz, designated head of the Austrian People's Party (OeVP), during a meeting in Vienna on May 15, 2017. (Photo credit should read "GEORG HOCHMUTH/APA-PictureDesk via AFP")
Fotó: GEORG HOCHMUTH

Az osztrák néppárt vezére, Reinhold Mitterlehner „Elegem van!” felkiáltással a múlt héten váratlanul visszaadta összes megbízatását.

A szokatlan kirohanást követően a magára maradt párt vezető emberei egységesen a külügyminiszterként regnáló Sebastian Kurz mögé álltak, a továbbiakban vezesse ő az ÖVP-t.

Kurz a néppárti kormány azon tagjai közé tartozott, akik nem szorgalmazták különösen a nagykoalíció sikeres működését. Nyíltan nem ment szembe sem a szociáldemokrata kancellárral, Christian Kernnel, sem saját pártelnökével, de úgy hírlik, ő mozgatta a mindkét politikust nyíltan és nyersen bíráló belügyminisztert, Wolfgang Sobotkát. Ezek a támadások is szerepet játszottak Mitterlehner hirtelen távozásában.

Kurz viszont kihasználta pillanatnyi pótolhatatlanságát. Bejelentette, hogy felmondja a koalíciót a szociáldemokratákkal, s feltételül szabta, hogy hatalmát pártelnökként erősítsék meg. Azt is bejelentette, hogy a francia elnök nyomán ő is saját néven indít mozgalmat, s a néppárt mellett szívesen várja az új politikai körbe a tehetséges pártonkívülieket is.

A kiélezett helyzetben pártja vezetői valamennyi feltételét elfogadták. A kormánykoalíció várhatóan még június végéig megmarad, hogy fontos projekteket befejezzen, majd ősszel előrehozott választásokat tartanak. Kurznak komoly az esélye, hogy az általa vezetett politikai erő az első helyen végez. De akkor következik a legizgalmasabb kérdés: tud-e, s ha igen, kivel, kiharcolni parlamenti többséget.

Földvári Zsuzsanna, Bécs

Ezek is érdekelhetnek