Düsseldorfi fordulat

Választás választást követ Európában és környékén: vasárnap Németország egyik tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában járultak az urnákhoz a voksolók. Borult a múlt.

Ország-világKirály Farkas2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.

Kép: An election poster of North Rhine-Westphalia State Premier and Social Democrats (SPD) candidate Hannelore Kraft is seen on the street in Leverkusen, Germany, May 15, 2017. REUTERS/Thilo Schmuelgen, Fotó: THILO SCHMUELGEN

An election poster of North Rhine-Westphalia State Premier and Social Democrats (SPD) candidate Hannelore Kraft is seen on the street in Leverkusen
An election poster of North Rhine-Westphalia State Premier and Social Democrats (SPD) candidate Hannelore Kraft is seen on the street in Leverkusen, Germany, May 15, 2017. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Fotó: THILO SCHMUELGEN

Körülbelül 17,6 milliós lakosságával Észak-Rajna-Vesztfália a legnépesebb német tartomány, itt él Németország lakosságának majdnem negyede, és ugyanilyen arányban ide koncentrálódik a német gazdaság is. A vasárnap ott lezajlott választás tulajdonképpen az utolsó erőpróba volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

A tartományban az utóbbi ötven évben Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD, Martin Schulz pártja) volt kormányon – kivéve a 2005–2010-es ciklust, amikor a Kereszténydemokrata Unió (CDU, Angela Merkel pártja) és a vele szövetséges szabaddemokrata párt (FDP).

A vasárnapi választások ismét fordulatot hoznak: az elkövetkezőkben megint a CDU és szövetségese kormányozhat, a voksolás vesztese az SPD. Pontosabban hatalmas vesztese: a párt történetének legrosszabb eredményét érte el, a szavazatok csupán 30,6 százalékát megszerezve – ez több mint 8 százalékkal kevesebb, mint az öt évvel ezelőtt elért eredmény.

Hannelore Kraft, az SPD alelnöke és egyben a tartomány miniszterelnöke a súlyos vereség miatt lemondott minden tisztségéről.

A nagy nyertesek a kereszténydemokraták: az Angela Merkel kancellár vezette CDU a szavazatok 34,4 százalékával 72 helyet szerzett a düsseldorfi parlamentben. A velük szövetséges FDP pedig 22-t, ez elég ahhoz, hogy kormányt alakítsanak.

Ezek is érdekelhetnek