Falugondnokgondok - Ha lelkiismeretesen elvégzi a dolgát, bajba kerül?

A falu- és tanyagondnokok a segítségre szoruló emberek mentőangyalai. Ha kérnek tőlük valamit, nehezen tudnak nemet mondani. De szem előtt kell tartani a normatív rendszert is.

Ország-világBorzák Tibor2017. 05. 15. hétfő2017. 05. 15.

Kép: Kunszentmiklós, 2009. május 25. Tanya. Fotó: Ujvári Sándor

Falugondnokgondok - Ha lelkiismeretesen elvégzi a dolgát, bajba kerül?
Kunszentmiklós, 2009. május 25. Tanya. Fotó: Ujvári Sándor

Csongrád megye legészakibb falujában, Nagytőkén 2015. január 5-én kezdte misszióját Aradi Imre falugondnok.

A fenntartó önkormányzat részéről egyre több kritika érte munkáját, amit személye elleni támadásnak vélt. Főként azt kifogásolják, hogy a fuvarozások miatt nő az üzemanyagköltség. Így nem elég az éves 2,5 millió forintnyi normatív támogatás. Márpedig takarékoskodni kellene, ahogyan azt a polgármester elvárja.

„A képviselő-testület döntése értelmében ezután csak kedden és csütörtökön hordhatom a betegeket a városba, az orvoshoz, pedig az időpontok más napokra is szólhatnak – mondja a Szabad Földnek a falugondnok. – Mindig telekocsival megyek, beférnek azok is, akiknek egyéb elintéznivalójuk akad. Az is új intézkedés, hogy az ebéd átvételét alá kell íratnom a idősekkel.”

Szél Csaba polgármester érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a falugondnok nem hajlandó a munkaköri leírásának megfelelően vezetni a menetlevelet, nem végzi szervezettebben a munkáját a megemelkedett üzemanyagfogyasztás miatt sem. Ezeket többszöri figyelmeztetésre sem tartotta be, ezért felmerült az is, hogy megválnak tőle, de végül megbeszélték a vitás kérdéseket.

„Mindenhol a képviselő-testületek határozzák meg a falugondnok feladatait” – magyarázza Csörszné Zelenák Katalin, az öt alföldi megyét tömörítő Falugondnok Duna–Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője. Vitás ügyekben akár el is mennek a helyszínre, hogy segítsenek megoldást találni.

„Sajnos máshol is előfordulhat hasonló eset, mivel a normatíva nem fedezi azt az összeget, amelyet egy-egy településen a falu- vagy tanyagondnokságra költenek” – mondja Csörszné Zelenák Katalin.

Ezek is érdekelhetnek