Figyelmeztet egy hitelminősítő: nem az unió, sokkal inkább mi sínylenénk meg

Pénz nyitja a kiskaput - Miközben az országot elárasztotta a kormány EU-ellenes plakátjaival, az egyik legnagyobb hitelminősítő figyelmeztet: ha „megállítjuk” Brüsszelt, azt gazdaságilag nem az unió, sokkal inkább mi sínylenénk meg.

Ország-világHardi Judit2017. 05. 21. vasárnap2017. 05. 21.

Kép: Putnok és térsége Sajóvelezd új magyarország program tábla bánya bezárás szegénység válság munkaerő munkanélküliség gömör vidéke 2014 02 21 Fotó: Kállai Márton

Figyelmeztet egy hitelminősítő: nem az unió, sokkal inkább mi sínylenénk meg
Putnok és térsége Sajóvelezd új magyarország program tábla bánya bezárás szegénység válság munkaerő munkanélküliség gömör vidéke 2014 02 21 Fotó: Kállai Márton


Akár gazdasági leminősítés is jöhet, ha elesünk az uniós támogatásoktól. A Fitch Ratings  hitelminosítő hétfőn adott ki közleményt, amelyben felhívja a figyelmet: a visegrádi országok esetében különösen pozitív tényező az EU-tagság, és ha kilépésre kerülne sor, erőteljes, negatív gazdasági következményekkel kellene számolnunk.

Ha a politikai feszültség ennyire  még nem is mély, de egyre több európai vezető pedzegeti a kétsebességes Európa ötletét, ami háttérbe szorítaná a keleti országokat.

A Fitch emlékeztet: a visegrádi országok eddig csak profitáltak a tagságból, a négy ország az uniós források harmadát kapta meg, összesen 152 milliárd eurót; erősödött a külkereskedelem, a termelékenység.
(Magyarországon a kormányzati beruházások 57 százaléka uniós pénzből valósul meg, ezzel vezetünk a visegrádi országok között.)

Nem véletlen, a régió kormányai nem támogatják a kétsebességes Európa ötletét, nemtetszését fejezte ki a napokban a lengyel vezetés, de a magyar kormány sem örülne, ha az ország perifériára kerülne az unióban. Sőt a magyar álláspont szerint ez az unió végét jelentené.

Márpedig egyre több nyugat-európai ország politikusa támogatja az ötletet, köztük Emmanuel Macron, a frissen megválasztott francia elnök. Létezik azonban megoldás számunkra is: ha csatlakozunk az eurózónához, nem esnénk el a támogatások nagy részétől.
 

Ezek is érdekelhetnek