Fogat fogért - Csel jobbról - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 05. 21. vasárnap2017. 05. 21.
Fogat fogért - Csel jobbról - Hírmorzsák

FOGAT FOGÉRT
Mexikóban a nyílt utcán végeztek az ország egyik vezető újságírójával. A La Jornada című országos lap újságírója, az AFP francia hírügynökség munkatársa elsősorban a Sinaloa régióban zajló kábítószer-kereskedelemrol és a szervezett bűnözésről írt. Az ötvenéves Valdeznek több könyve is megjelent a témáról. A¡mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről. Tavaly 426-szor ért támadás újságírókat Mexikóban.


CSEL JOBBRÓL
A normandiai Le Havre jobboldali polgármesterét, Edouard Philippe-et nevezte ki az új francia államfő, Emmanuel Macron kormányfőnek. Első feladata az új francia kormány összeállítása lesz. A kinevezéssel Emmanuel Macron nem titkolt célja a jobboldal destabilizálása és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak szétrobbantása a júniusi nemzetgyűlési választások előtt.


56 százaléka
a briteknek azt szeretné, ha Nagy-Britannia kiszállna nemcsak az unióból, hanem az Eurovíziós Dalfesztiválból is. A felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka nézte a Kijevben tartott döntőt. Az Eurovíziós Dalfesztivál 1956-os megalapítása óta brit énekes öt alkalommal győzött a rendezvényen, legutóbb húsz éve, 1997-ben.


LAKATOT A SZÁJÁRA!
Donald Trump szigorúan titkos információkat közölt a múlt héten az Egyesült Államokba látogató Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Az amerikai elnök „spontán” árult el olyan titkos részleteket az Iszlám Állam elleni szövetséges hadműveletekről, amelyek megosztásáról előzetesen nem konzultált. Bár Trumpnak jogában áll megosztani titkos információkat, a források azonnal értesítették a CIA-t és az NSA-t.


MOZGOLÓDÓ RIVÁLIS
Hillary Clinton első alkalommal jelentkezett azóta, hogy elvesztette a tavalyi amerikai elnökválasztást.  A bukott jelölt Twitteren jelentette be legújabb tervét: megalapítja az Onward together (Tovább együtt) nevű mozgalmat. A formációval minél több embert biztatna politikai szerepvállalásra. Ezenkívül célja egy a 2018-as időközi választásokon induló demokrata jelölteket segítő hálózat kialakítása.

Ezek is érdekelhetnek