Kolosszális védelem

Öt évre tervezték a római Colosseum teljes felújítását, a munkálatok várhatóan a jövő évig tartanak. A Colosseum a hatmillió látogatójával a kínai nagy fal után a világ második legnépszerűbb régészeti helyszíne.

Ország-világUjlaki Ágnes2017. 05. 05. péntek2017. 05. 05.
Kolosszális védelem


Az amfiteátrum külső falgyűrűjét teljesen megtisztították az utóbbi évtizedek alatt rárakódott szennyeződésektől. Visszanyerte eredeti sárgás-fehéres színét, amelyet az építéséhez használt mészkőféle, a travertínó kölcsönöz neki. Most az építményt övező rácsok és kapuk átépítése, az aréna alatti termek és folyosók restaurálása, valamint a Colosseum új világításának elkészítése és az amfiteátrum előtti téren az információs központ felállítása zajlik.

A költségek máris az egekbe szöktek – ezért is büntetik kőkeményen a műemlékrongálást.

Egyetlen felelőtlen rongáló sem reménykedhet enyhe ítéletben. A cél ugyanis a rongálások megfékezése, az elrettentés. Nemrég egy ecuadori turistát kaptak el: nem ő az első látogató, akire hatalmas pénzbüntetés vár, amiért a felesége és a fia nevét megpróbálta belekarcolni az egykori aréna kövébe. A bírság várhatóan az épület méreteihez méltóan kolosszális lesz: 20 ezer euró, vagyis valamivel több mint hatmillió forint.

2014-ben egy orosz turista kapott ekkora büntetést, amiért a nevének kezdőbetűit bevéste a Colosseum falába. Egy évvel később pedig egy kaliforniai nőt csíptek nyakon, aki önmagát buktatta le, amikor a közösségi oldalon a rongálásról készített szelfikkel hencegett.

Ezek is érdekelhetnek