Kórházat, de gyorsan!

Immár kormányrendelet minősíti kiemelt beruházássá a budapesti, illetve a főváros környéki kórházak felújítását/megépítését.

Ország-világ(kas)2017. 05. 31. szerda2017. 05. 31.

Kép: Műtő mütö muto operáció Országos Onkológiai Intézet Kék Golyó utca rákbeteg daganatos gyógyítás gyógyitás gyogyitas beteg orvos kórház korhaz 2016.04.07 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kórházat, de gyorsan!
Műtő mütö muto operáció Országos Onkológiai Intézet Kék Golyó utca rákbeteg daganatos gyógyítás gyógyitás gyogyitas beteg orvos kórház korhaz 2016.04.07 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


Az Egészséges Budapest Program alapján 24 helyen indulnak meg fejlesztések a következő években. Emellett három új, nagy kórházi centrumot is létrehoznak a fővárosban – a dél-pesti, az észak-pesti, valamint a dél-budai centrumot, utóbbira a rendelet egyenesen mint szuperkórházra hivatkozik. A nagy centrumok az ellátás legmagasabb szintjét képviselik majd, és éjjel-nappali sürgősségi ügyeletet tartanak.

A rendelet szerint a központokhoz tartozó társkórházaknál orvostechnikai és informatikai fejlesztések, energetikai felújítások kezdődnek, sok helyen pedig új épületek vagy épületszárnyak épülnek, és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban egy helikopterleszálló megépítése is tervben van.

Ugyanakkor a Szent János Kórházról az olvasható a rendeletben, hogy a megmaradó régi épületek műszaki felújítása az egyik célkitűzés – tehát bontás is valószínűsíthető.

Megszűnne a Honvéd Kórház Podmaniczky-telephelye, viszont a Róbert Károly körúton új tömb épülne parkolóházzal, helikopterleszállóval.

A koncepció néhány főváros környéki település kórházát is érinti: új belgyógyászati szárnyat emelnek a ceglédi Toldy Ferenc Kórházban, új tömbbel bővül a kistarcsai Flór Ferenc Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórházban új járóbeteg-szakrendelő lesz, de a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet is részesül majd az Egészséges Budapest beruházásaiból.

Emellett a rendelet 24 pontban sorolja fel azokat a közigazgatási hatósági ügyeket, amelyeknek a szakhatósági kezelési határidejét 8 vagy 15 napban határozza meg, felgyorsítva így az ügyintézést nemcsak az új épületek esetében, hanem az ezekhez kapcsolódó útépítési, közműfejlesztési munkákra vonatkozóan is.
 

Ezek is érdekelhetnek