Mi motiválja arra, illetve mi tartja vissza attól, hogy gyakrabban kerékpározzon?

KERÉKPÁROS NEMZET VAGYUNK: egy országos felmérés szerint a magyar lakosság szeret tekerni és gyakran biciklizik. A 18–69 év közöttiek 70 százalékának van saját biciklije, 65 százalékuk pedig, ha alkalmanként is, de bringázik, 20 százalékuk pedig naponta biciklizik.

Ország-világMunkatársunktól2017. 05. 23. kedd2017. 05. 23.
Mi motiválja arra, illetve mi tartja vissza attól, hogy gyakrabban kerékpározzon?

Mégis, az utakon – főleg a nagyobb városokban – az autósoké a főszerep. Oka ennek a félelem: a megkérdezettek aggódnak, hogy ellopják a kétkerekűjüket, és tartanak az autósoktól.

A válaszokból kiderült, sokkal többen használnák ezt a környezet- és pénztárcabarát közlekedési módot, ha több lenne a (biztonságos) kerékpárút. És motiváló a jobb, tiszta levegő is: a megkérdezettek 57 százaléka gyakrabban tekerne, ha nem szmogban kellene sportolnia.
 
„A kerékpározás továbbfejlődése a lakossági igények határozott képviseletén, a döntéshozók őszinte elkötelezettségén, az üzleti szféra támogatásán és hatékony fejlesztéseken múlik.
Az emberek értik és érzik, miért jó kerékpározni, és szeretnének is biciklizni" – véli Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub sajtófelelőse.

A Cofidis Hitel Monitor kutatása rámutat, ha szeretünk is bringázni, költeni már kevésbé: évente legfeljebb tízezer forintot, új kerékpárt pedig nem veszünk 60 ezer forint felett.
 

Ezek is érdekelhetnek