Mindenkinek jár két ingyenes lehetőség!

AZ EGYETEMEKEN, főiskolákon való továbbtanuláshoz részletes tájékoztatást kapnak az érettségi előtt álló diákok, a felnőttoktatási, felnőttképzési lehetőségekről azonban már kevesebb információ jut el hozzájuk. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak diplomásokra van szükség a munkaerőpiacon.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 05. 25. csütörtök2017. 05. 25.

Kép: Eötvös József szakközépiskola szak képzés szakma tanulás oktatás diákok iskola kerékcsere autószerelés 2014 11 07 Fotó: Kállai Márton

Mindenkinek jár két ingyenes lehetőség!
Eötvös József szakközépiskola szak képzés szakma tanulás oktatás diákok iskola kerékcsere autószerelés 2014 11 07 Fotó: Kállai Márton

Napjainkban óriási dilemma a tanulni vágyó fiatalok körében, hogy diplomát szerezzenek-e, vagy inkább szakmát tanuljanak. Az élet sokszor azt igazolja, hogy a felsőfokú tanulmányok mellett vagy után is érdemes elvégezni szakképesítést nyújtó tanfolyamot.

– Többségükben a 25 és 34 év közötti fiatalok döbbennek rá, hogy szakmát, illetve más szakmát kellene választani. Akad, aki megszerezte első diplomáját, de nem tud vele elhelyezkedni.
Mind többen vállalnának munkát külföldön, ahol keresettebbek a szakképzettek. Számos jelentkezőnk már kinn él, de hazajön szakképesítést szerezni, mert itthon jóval olcsóbban lehet tanulni. S olykor bizony előfordul, hogy a jelentkező idővel rájön: az elsőként választott szakmájával melléfogott.
Egy OKJ-s képzés mindannyiuk számára megoldást jelenthet – magyarázza Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa.

Egy 2015 óta hatályos jogszabály szerint bárki ingyen elvégezhet állami finanszírozással két OKJ-s tanfolyamot.

Nappali tagozatos, iskolarendszerű képzésre 25 éves korig lehet jelentkezni, és általában felvételizni sem kell. Az esti tagozatra pedig – amely ugyancsak iskolarendszerben működik – korhatár nélkül felveszik a tanulni vágyókat.

Az ingyenes helyek általában pillanatok alatt betelnek. Aki lemarad a lehetőségekről, a költségtérítéses tanfolyamok közül válogathat, s azoknak is megvan az előnyük.

– A tanfolyamokon rugalmasabb az oktatási terv, az órák összeállítása, így rövidebb idő alatt, a munkaidőöz alkalmazkodó formában lehet bizonyítványt szerezni – magyarázza a szakértő. Tanfolyami rendszerben olyan képzéseket is indítanak, melyeket a munkaerő-piaci igények hoznak létre. Ilyenek például az informatikát oktató tanfolyamok, melyeknek sok válfajával nem is találkozhatunk az OKJ-s kínálatban.

Hogy ki mennyire talál magának megfelelő képzést, az a lakóhelytől is függ. A megyeszékhelyeken élők könnyebb helyzetben vannak, a kisebb településeken és az ország keleti régiójában még vannak hiányosságok – ismeri el Szabó Andrea.

Szakmaválasztás előtt érdemes alaposan tájékozódni (elsősorban az interneten). Az állam minden évben kiad egy szakmaszerkezeti döntést, abban - többek között - megyénként meghatározzák a hiányszakmákat, s hogy mely területről hány fő képzéséhez nyújtanak támogatást. A hiányszakmát tanulók az eredményüktől függően ösztöndíjat is kaphatnak.

A megfelelő képzés kiválasztása még nagyobb körültekintést igényel.

Mivel a legtöbb szakmát több intézményben is oktatják, ha már döntöttünk egy szak mellett, érdemes az interneten összehasonlítani az iskolákat, mielőtt választanánk közülük. Jó tudni, hogy az életkor és a korábbi végzettségek alapján milyen olcsóbb lehetőségek vannak egy új szakma elsajátítására. (Tájékozódni a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán, a Nive.hu-n lehet). Aki OKJ-s képzést keres, nézze meg azt is, a kiválasztott iskola biztosít-e gyakorlati helyet. Elméletileg kötelező, de nem mindenhol teljesül ez a feltétel.

Szerencsére a legtöbb felnőttképző már tisztában van azzal, hogy ha talpon akar maradni, akkor a hallgatóinak jól hasznosítható tudást kell adnia. Sokan azzal népszerűsítik magukat, hogy az elhelyezkedésben is segítenek, a náluk végzetteket kiközvetítik a partnercégekhez. Fontos továbbá, hogy az adott iskola akkreditáltatta- e magát a megfelelő regionális munkaügyi központnál, hiszen csak úgy juthat hozzá bizonyos állami támogatásokhoz, ha megfelel a kritériumoknak – figyelmeztet a szakértő. Nem utolsósorban érdemes figyelembe venni a képzés árát (az olyan költségeket is mint vizsgadíj, regisztrációs díj stb.), az iskola megközelíthetőségét, tapasztalatot gyűjteni a képzés színvonaláról, az ott dolgozó szaktanárokról. Sokat számít, hogy ki milyen képzőintézménytől kap OKJ-s bizonyítványt. Természetesen az ár fontos tényező, de nem biztos, hogy a legolcsóbb tanfolyamot kell választani.

Ezek is érdekelhetnek