Nyirbálják a listát

Bár az ország egyes régióiban még mindig hosszú hónapokat, rosszabb esetben éveket kell várni egy-egy műtétre, általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években rövidültek a várólisták.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 05. 24. szerda2017. 05. 24.
Nyirbálják a listát

Nincs olyan beavatkozás, amelyet fél éven belül ne lehetne elvégezni, az intézmények némelyike mégis irreálisan távoli műtéti időpontokra jegyzi elő a pácienseket – mondta el Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK – volt OEP) megbízott főigazgató-helyettese a Magyar Időknek. A jövőben olyan nyomon követési rendszert alakítanak majd ki, amely segítségével szankcionálni lehet azokat az intézményeket, amelyek irreálisan távoli dátumokra jegyzik elő a pácienseket.

A tényleges várakozási időket már nemigen lehet lejjebb srófolni, ám a betegek közérzete lényegesen javul azáltal, ha belátható időpontot kapnak – tette hozzá Kiss Zsolt.

Tervezik továbbá, hogy a szakrendelésekre szóló előjegyzési időket is lerövidítik, ami azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell majd heteket-hónapokat várniuk egyegy vizsgálatra, s az adott napon, amikor végre sorra kerülnek, nem fogják órákon át várakoztatni őket a rendelő folyosóján.

A hajdan volt OEP egy belső vizsgálatában már 2013-ban kiderítette, hogy meglehetősen torzak a kórházak várólistái. Akkoriban korántsem vártak annyian műtétekre, mint ahányan az előjegyzésekben szerepeltek, az adatok 20 százaléka hibásnak bizonyult. Megállapították továbbá, hogy a köztudatban élő, többéves várakozási idővel szemben már akkor sem volt olyan beavatkozás Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellett volna várni. A pontatlan adatokat közlő és a hibás várólisták korrigálását elmulasztó kórházakat pedig súlyos pénzbüntetésekkel fenyegették...

Négy év telt el azóta, de úgy tűnik, érdemi változás nem történt. Vajon az újabb intézkedés meghozza majd a kívánt eredményt?

Ezek is érdekelhetnek