Ovisok a magaságyások körül - Így nyílt meg a FűFa Tankert

Tanoda a Fűvészkertben - Óvodások állnak körül magaságyásokat, és élénk zsivajban ültetnek napraforgómagvakat kicsiny cserepekbe. Egy másik ágyásnál barázdákat húznak a borsónak óvónők segítségével. Gondolhatnánk mindezt hétköznapi óvodai foglalkozásnak is, itt azonban most másról van szó: a kicsik ténykedését ugyanis fotósok, filmfelvevők rögzítik. Hogyne, hiszen Budapesten járunk, a házdzsungel közepén, egy alig több mint háromhektáros területen, a józsefvárosi Fűvészkertben.

Ország-világHardi Péter2017. 05. 16. kedd2017. 05. 16.
Ovisok a magaságyások körül - Így nyílt meg a FűFa Tankert


Igen, ez az a hely, ahol annak idején a Pál utcai fiú, Nemecsek Ernő a pálmaházban megbújt az üldözői elől. Most azonban nincs mitől tartaniuk a gyerekeknek, ők ugyanis a FűFa Tankert megnyitójának szereplői.

Az 500 négyzetméteres tankert arra hivatott, hogy a város mélyén, a természettől távolabb lakó gyerekek is részesei lehessenek a környezeti nevelésnek.

Nemcsak ők, hanem a következő hónap közepéig valamennyi józsefvárosi óvodás, tudtuk meg Orlóci Lászlótól, a Fűvészkert igazgatójától. Ősztől pedig már bekapcsolódnának az iskolások is.

S mivel a Fűvészkert az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez tartozik, itt a leendő pedagógushallgatók is elsajátíthatják, miként neveljék a felnövekvő nemzedékeket a természet szeretetére.

A kérdés most már csak az, hogy mindez milyen forrásból történjék.

Ebben a tanévben még a józsefvárosi önkormányzat támogatja a kezdeményezést, ősztől azonban már támogatókat keresnek. Sőt szeretnék a tankertet piaci alapokon működtetni, az iskolai csoportok, osztályok megrendelése alapján. Az elképzelés első hallásra merésznek tűnik, ám tudjuk, oda kerül a pénz, ahová a döntéshozók akarják.

Márpedig a gyerekek természetszeretettel való beoltására nem szabad sajnálni a pénzt. Hogy az elképzelés megvalósul-e, néhány hónapon belül kiderül.
 

Ezek is érdekelhetnek