Petőfi menyasszonyának albuma kalapács alatt

Jókai nem sok jót tartott Petőfi „egynapos” menyasszonyáról, akit a költő Debrecenben ismert meg 1845 októberében, ahol Prielle Kornélia Szigligeti Két pisztoly című darabjában Lenkét, a bárókisasszonyt játszotta. A költő ezt 1848-ban busásan visszaadta: „leöregtyúkozta” Jókai menyasszonyát, Laborfalvi Rózát, akinek igaz, akkor már egy 12 éves kislánya is volt…

Ország-világBorzák Tibor2017. 05. 26. péntek2017. 05. 26.
Petőfi menyasszonyának albuma kalapács alatt

A magyar irodalom két titánjának veszekedése színésznőkről szólt. Május 27-ig az interneten egy ehhez kötődő szenzációs emléktárgyra lehet licitálni a Darabanth Aukciósház nemzetközi árverésén. Lapunk kérdésére Csonka Krisztián cégvezető elmondta, hogy valóban nagy érdeklődés övezi Prielle Kornéliának és férjének Szerdahelyi Kálmánnak, a Nemzeti Színház nagynevű színész házaspárjának fotóalbumát. A 182 darab vizitkártya nagyságú fotón szinte a kor összes híres aktora szerepel.

Az album sorsa is rendkívül érdekes. Miután Petőfi Kornélia helyett Szendrey Júliát választja feleségül, Prielle rögvest, a kortársak szerint bosszúból hozzáment a jónevű Szerdahelyi Kálmánhoz. Annak késői halála után pedig a nála negyven évvel fiatalabb színész-íróval Rozsnyay Kálmánnal vetette el magát.

A feleség halála után a Londonba költőző író az albumot földijének Gál Gyula neves aradi színésznek adta, ahol ajándékozó sorok szerint a feleségét „Nagyasszonyak” titulálta.

A kikiáltási árat egyébként nem tették nagyon magasra, a szép rézkapcsos album a fotókkal harmincezer forintról indul. Ehhez képest van olyan erotikus fotósorozatuk: Franz Fiedler – Bolond Halál, játszótársam című erotikus mappája 1921-ből, amely igazán keresett nemzetközi ritkaság - ez hatszázezer forintról indul…

Az aukciósház egyébként Arany János születésének 200. évfordulójához igazította legizgalmasabb tételeit. A Toldi kétszáz éve született költőjének három nyugtalevele is kalapácsra alá kerül, amelyek után jelentős az érdeklődés. Arany János három főtitkári irata mellett a május 27-én záruló árverésen a gyűjtők megszerezhetik a költő fiának, Arany Lászlónak és unokájának, Széll Piroskának is egy-egy levelét.

Ezek is érdekelhetnek