Rommá lőtt ország

Szíriában lassan már nincs mit szétlőni: a városok romokban, ötmillióan menekültek el az országból, és másik hétmillió lakos lett belső menekült. Éppen ideje volt tető alá hozni egy megállapodást a harcoló felek között.

Ország-világKirály Farkas2017. 05. 12. péntek2017. 05. 12.

Kép: Internally displaced people who fled Raqqa city carry their belongings as they leave a camp in Ain Issa, Raqqa Governorate, Syria May 4, 2017. Picture taken May 4, 2017. REUTERS/Rodi Said TPX IMAGES OF THE DAY, Fotó: RODI SAID

Internally displaced people who fled Raqqa city carry their belongings as they leave a camp in Ain Issa
Internally displaced people who fled Raqqa city carry their belongings as they leave a camp in Ain Issa, Raqqa Governorate, Syria May 4, 2017. Picture taken May 4, 2017. REUTERS/Rodi Said TPX IMAGES OF THE DAY
Fotó: RODI SAID


Asztanában a jelenlegi szír kormányt támogató Oroszország és Irán, valamint a felkelőket támogató Törökország múlt héten aláírt egy memorandumot. E dokumentum szerint a szíriai polgárháborús konfliktus rendezését garantáló három országnak egy hónapra van szüksége ahhoz, hogy megrajzolják az úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek és biztonsági sávok térképét.

A négy övezet határai mentén biztonsági sávokat alakítanának ki, áteresztő pontokkal a civil lakosság és a segélyszállítmányok számára, és tűzszüneti ellenőrző pontokat is létrehoznának.

Nem egy rossz terv ez – ám az ördög a részletekben van. Évekkel ezelőtt, a konfliktus kitörésének idején felvetődött a hasonló biztonsági zónák létrehozása, de akkor sem Moszkva, sem Ankara nem támogatta az ötletet, ahogy Washington sem. Mert a történelem azt mutatja, hogy nem szerencsés ötlet. 1995-ben az ENSZ békefenntartói nem voltak képesek megvédeni a biztonsági zónának kikiáltott Szrebrenicát – több mint hétezer bosnyák férfit mészároltak le a boszniai szerb erők, és számos atrocitást követtek el nőkkel és gyerekekkel szemben. De hasonló kudarcba fulladt Srí Lankán is a biztonsági zónák felállítása – az odagyűlteket gyakorlatilag élő pajzsként használta hol a kormánypárti hadsereg, hol a Tamil Tigrisek terrorszervezet.

Május 6-tól tilalom lépett életbe a Szíriában szemben álló felek számára minden katonai tevékenységre vonatkozóan, beleértve a légierő műveleteit is. Amit azóta számtalanszor megsértettek – nem csak kézi fegyverekkel.
 

Ezek is érdekelhetnek