Szépülnek az egyháziak

Az elmúlt húsz év legnagyobb iskolafejlesztésének tekintik a miskolciak, hogy mintegy másfél milliárd forintos támogatásból újul meg a város két egyházi fenntartású középiskolája.

Ország-világPalágyi Edit2017. 05. 02. kedd2017. 05. 02.

Kép: Balassagyarmat, 2016. szeptember 6. A balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új, alsó tagozatosoknak készült épülete 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: Komka Péter, Fotó: Komka Péter

Szépülnek az egyháziak
Balassagyarmat, 2016. szeptember 6. A balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új, alsó tagozatosoknak készült épülete 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: Komka Péter

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára adatokat is sorolt a borsodi megyeszékhelyen: a 2010-es kormányváltás óta megduplázódott, 210 ezerre nőtt az egyházi iskolába járó diákok száma.

Az Új Széchenyi Terv támogatásából 947 millió forintból újíthatják fel a Lévay József Gimnázium és Diákotthont, amelynek fenntartója a Tiszáninneni Református Egyházkerület. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium pedig 562 millió forintot kapott fejlesztésre. Idén megnyílt egy 14,3 milliárd forintos forrás is, melyet mintegy 20 egyházi iskola felújítására költenek.

A kiemelt támogatásról Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta lapunknak, hogy a kormány szakmailag és anyagilag is kedvez az egyházi iskoláknak: versenyelőnyhöz juttatja őket, és ez diszkrimináció az állami intézményekkel szemben. Az egyházi iskolák már jobban felszereltek, szabadabban választhatnak tankönyveket, és könnyebben jutnak hozzá a fenntartáshoz, illetve az informatikai és egyéb fejlesztésekhez szükséges összegekhez. Úgy vélte, a gimnazisták számát a tervek szerint csökkentenék, s a kevesebb diákot az elitképzés színhelyének kiszemelt egyházi iskolákba irányítanák.

Ezek is érdekelhetnek