Újabb kattogók - Panaszkodó lakók - Fontos az időzítés

A Győr Arrabona Lions Club anyagi támogatásával újabb kattogókat – azaz a közúti lámpás útkereszteződésekben a gyalogosok átkelését hangjelzéssel segítő készülékeket – szereltek fel Győrben a múlt hónapban.

Ország-világ(kas)2017. 05. 14. vasárnap2017. 05. 14.

Kép: gyalogos jelzőlámpa közlekedés zöld világítás zebra séta pixel piktogram KRESZ 2017 05 08 Fotó: Kállai Márton

Újabb kattogók - Panaszkodó lakók - Fontos az időzítés
gyalogos jelzőlámpa közlekedés zöld világítás zebra séta pixel piktogram KRESZ 2017 05 08 Fotó: Kállai Márton

Ezúttal négy kereszteződésben 24 darabot – így immár 172 kattogó segíti a látássérültek biztonságos átkelését. A kattogókat azonban nem mindenki fogadta egyforma lelkesedéssel.

A Magyar Közút számos megkeresést kapott, hogy a lakóházakhoz közeli kattogók zavarják az éjszakai nyugalmat. A Kisalföldnek Kósa Veronika, a vállalat ügyfélkapcsolati vezetője azt mondta, hogy kilenc csomópontban módosították a program beállítását úgy, hogy az esti órákban megszűnjön a lakókat zavaró hang.

Az átprogramozás viszont jelentős költséggel jár, ezért a Közút arra kérte az adományozót, hogy a kattogók helyszínének megválasztásakor figyeljenek a lakókörnyezetre is.

A kattogók elleni tiltakozásnak amúgy Győrben hagyománya van: az Árkádnál 2006-ban felszerelt egyik figyelmeztetőt a környéken lakók nyomására másfél évvel később kikapcsoltatták – majd három hét múlva ismét üzembe helyezték, akkor már időzítő szerkezettel.

 

Ezek is érdekelhetnek