Az egyedül élők száma csökkent, a 'szellemlakásoké' nőtt

Csökkent az egyedül élők száma: tavaly 1 millió 217 ezren voltak. Ez a népesség 12 százaléka. Nem meglepő, hogy a legtöbben az idősebb korosztály tagjai közül vezetik egyedül a háztartást.

Ország-világMunkatársunktól2017. 06. 18. vasárnap2017. 06. 18.
Az egyedül élők száma csökkent, a 'szellemlakásoké' nőtt

A hatvan év felettiek több mint fele, 56,5 százaléka él egyedül. Kisebb ez a csoport a középkorúak körében, a fiatalok esetében pedig még kevesebben élnek magányosan: a 29 év alattiak mindössze 8,6 százaléka nem lakik együtt senkivel.

Az országban egyébként 4 millió 20 ezer háztartást számolt össze a Központi Statisztikai Hivatal, ezen ingatlanok 66 százalékában családok élnek. Háztartásonként jellemzően egy család él, ritka, hogy több család vezet közös háztartást.

Nőtt a „szellemlakások” száma is: az elmúlt öt évben 15 százalékkal, 550 ezerre nőtt azon ingatlanok száma, ahol nem él senki. Ennek oka, hogy az üres lakások állapota nemmegfelelő vagy nem ott vannak, ahol kereslet lenne rájuk. Holott a kereslet magas: Budapesten 50–70 négyzetméteres, téglaépítésű lakásokat keresnek, amiért akár 15–20 millió forintot is kiadnak.

Ezek is érdekelhetnek