Bezárták a műeget

A FŐVÁROSBAN nem látogatható a népligeti planetárium, az épület kapuján már június 18-án kattant a lakat. Eget viszont máshol is nézhetünk.

Ország-világKirály Farkas2017. 06. 29. csütörtök2017. 06. 29.
Bezárták a műeget

Bezárásának több oka van. Az egyik az épület leharcolt állapota. A tető nem áll ellent az időjárásnak, a heves esőzéseknek – az elmúlt két nyáron egy-egy időszakra már becsukta kapuit az intézmény, amikor kisebb, halaszthatatlan felújításokat végeztek, de mára balesetveszélyessé vált az épület. A kupola és a vetítőterem is nagyon rossz állapotban van, a planetáriumgép és a kapcsolódó technika pedig enyhén szólva elavult.

A csillagda jövőjét firtató kérdésünkre az intézményt működtető Természettudományos Ismeretterjesztő Társulattól (TIT) csak azt a választ kaptuk, hogy nem nyilatkoznak.

Az már a planetárium honlapján olvasható, hogy tetőszigetelési munkákat végeznek, de hogy ezek meddig tartanak, azt homály fedi. A teljes rekonstrukció 2,6 milliárd forintba kerülne, ami állami támogatás nélkül kivitelezhetetlen – támogatás azonban nincs.

Szerencsére nem a budapesti az egyetlen planetárium az országban. Alternatívaként számolni lehet a bakonybéli Pannon Csillagdával, a Kecskeméti Planetáriummal (a hírös városban megtalálható a Naprendszer méret- és távolságarányos modellje, köztéri szobrok formájában – ezek felkutatása külön program lehet), a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpont planetáriumával, avagy a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumával Pécsett –, valamint az imitt-amott felbukkanó utazó planetáriumokkal.

Ezek is érdekelhetnek