Nem könnyű értékelni az értékelhetetlent - Képünkön a csúfos vereség pillanata

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2017. 06. 16. péntek2017. 06. 16.

Kép: Andorra la Vella, 2017. június 9. Az andorrai válogatott tagjai ünneplik 1-0-ás győzelmüket a labdarúgó világbajnoki selejtező B csoportjában játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Andorra la Vellában 2017. június 9-én. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo), Fotó: Guillaume Horcajuelo

Nem könnyű értékelni az értékelhetetlent - Képünkön a csúfos vereség pillanata
Andorra la Vella, 2017. június 9. Az andorrai válogatott tagjai ünneplik 1-0-ás győzelmüket a labdarúgó világbajnoki selejtező B csoportjában játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Andorra la Vellában 2017. június 9-én. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Fotó: Guillaume Horcajuelo

Akik ellendrukkerei a magyar labdarúgásnak vagy a körötte sertepertélő vezetőknek, lázasan keresik a legbrutálisabb jelzőket a válogatott 1-0-s andorrai vereségére. Való igaz, nem könnyű értékelni az értékelhetetlent.

Az ellenfél játékosai légiósként a spanyol ötödosztályban játszanak (ez nálunk a megyei II. osztálynak felel meg), akik pedig otthon maradtak, villanyt szerelnek, áruházak pultjait töltik fel, s aztán délután loholnak edzésre. Nem épül nekik milliárdokért futballkatedrális, akadémiák kollégiumaiban sem várja őket komplett ellátás – de így is győztek ellenünk.

Nem könnyű hát leírni azt a csúfos szégyent, amelyet a 80 ezer lakosú törpeállam csapata mért a válogatottunkra a világbajnoki selejtező mérkőzés során. Kaptunk mi nagy frászt a hollandoktól (1-8) is, de még az sem fájt annyira, mint a mostani „szoros vereség”.

No de próbáljuk megkeresni az érthetetlen kudarc okát. Válogatottunk egy évvel ezelőtt még az Európa-bajnokságon szerepelt, és nem vallott szégyent. Csoportgyőztesként továbbjutott, aztán a belgákba ütközve kiesett – de hát ezt még ünnepelve viselte itthon a közönség.

Alighanem ez tévesztette meg a szövetségi kapitányt, Bernd Storckot is, aki két hibát követett el: lebecsülte az andorraiakat, továbbá elhitte, hogy a viszonylagosan jó Európa-bajnoki szereplés a komplett magyar futball érdeme. Sajnos az ellenfél jobb volt annál, mint várni lehetett, míg a magyar futball pedig, mint olyan – legalábbis nemzetközi szinten – nincs.

Az Eb-re szerencsés kézzel válogattak össze egy csapatot, de két ilyen gárda már nem létezik. Az az egy Franciaországban játszott, amely Juhász, Gera, Király és a többi alapember nélkül nem létezik. Viszont Nikolics, Németh Krisztián, Kádár is tud hiányozni, ez már kitűnt az oroszok elleni felkészülési meccsen. Aki anno látta Jasint, Nettót, Tatusint, Sztrelcovot, Blohint a pályán, azt is megállapíthatta, hogy ez a mostani orosz válogatott csak árnyéka egykori elődeinek. És lám, milyen könnyedén megvertek bennünket… Nem okultunk belőle, így az andorrai vizsgadolgozatra egyest kaptunk.

Ebben az esetben a tanulókkal az a baj, hogy nem tanulták meg a leckét. A tanárral viszont az, hogy ezt nem vette észre!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek