Orrfacsaró bűz a hőségben - Piszokban a romkert

Kecskemét főterén egyetlen fizetős nyilvános illemhely található. Szükség esetén azonban akad, aki inkább a műemlékek karéjában lévő romkertben végzi el dolgát.

Ország-világBorzák Tibor2017. 06. 30. péntek2017. 06. 30.

Kép: Kecskemét, 2017. június 19. A Wojtyla Ház gondozottjai parkotgondoznak Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Orrfacsaró bűz a hőségben - Piszokban a romkert
Kecskemét, 2017. június 19. A Wojtyla Ház gondozottjai parkotgondoznak Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Naponta sokan elhaladnak a Kecskemét szívében lévő romkert, vagyis az 1698-ban épült Szent Mihály-kápolna alapfalainak maradványai mellett. Nyáron turisták ezrei fotózzák a nevezetességet. Nem kerülheti el tekintetüket a szemét sem, nagy hőségben pedig orrfacsaró bűz terjeng a területen. Az önkormányzat alig ötven méterre található innen, a közterület tisztán tartása a tulajdonukban lévő városgazdálkodási kft. dolga (lenne).

– Szúrja a szemünket a sok szemét, áldatlan állapotok dúlnak a város legrégebbi templomának tövében – mondja Molnár Zoltán, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ igazgatója. – Közösségünk kéthetente önkéntes munka keretében takarítja ki a romkertet. Ezenkívül útszéli kereszteket, gazdátlan síremlékeket, templomkerteket is rendszeresen ápolunk.

Varga Brigitta, a Wojtyla-ház munkatársa lapunknak arról mesélt, hogy alkalmanként három-négy zsák szemetet szednek össze. Találtak már kabátot, nadrágot, aktatáskát, az üres alkoholosüvegek pedig mindig újratermelődnek. Nem hagyják ott a bokrok alatt rejtőző emberi ürüléket sem. Nem az ő dolguk lenne a műemlék környezetének rendezése, de a tízfős csapatnak már „lelki ügye” lett ez a munka. – Másfél éve napirenden van a téma – árulja el Öveges László főépítész.

– A Wojtyla Barátság Központtal és a Kecskeméti Városszépítő Egyesülettel már egyeztettünk, a főkertész elkészítette a hasznosítási tervet. Nincs más választásunk, mint kivágni a „bűnös” bokrot.

Helyébe emlékkövet, padokat, ivókutat helyezünk el, ezekkel talán sikerül elérni, hogy senki ne használja barbár módon illemhelynek a területet. A kivitelezésre költségvetési forrásból több millió forint szükséges.

Ezek is érdekelhetnek