Oscar-díjas cementgyár

A Baranya megyei Királyegyháza határában működik Európa legmodernebb cementgyára. A faluszéli fehér építményt a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) – ipari létesítmények kategóriában – aranyfokozatú nívódíjjal ismerte el a minap. Az ingatlanfejlesztés „Oscar-díja” ez a szakmában.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 06. 14. szerda2017. 06. 14.
Oscar-díjas cementgyár

Ezren laknak Királyegyházán. Egykor állatokat tartottak itt, teheneket tereltek. Változtak a rendszerek, az istállók kiürültek, a gazdák a szomszédos kisvárosokban próbálkoztak más munkával.

Aztán a község vezetése 2011-től engedte iparosodni a faluvéget, és a cementgyár ma már 140 munkatársat foglalkoztat a környékről.

– A közeli bükkösdi bányából hozzuk a mészkövet a cement előállításához – mondta a Szabad Földnek Zadravecz Zsófia, a Lafarge magyarországi marketingkommunikációs vezetője. – Bár akadtak, akik azt gondolták: egy cementgyár káros üzem, a miénk azonban minden szempontból 21. századi.

A Nemzetközi Ingatlanszövetség ezt az újszerűséget, a környezetet és egészséget védő modern technológiát is elismerte most a nívódíjjal. Miként azt is: az épületegyüttes illeszkedik a hagyományos agrárvidékhez, nem törte meg azt, minimális területen működik, s a gyár a fűtőanyagból keletkező széndioxid-kibocsátást húsz százalékkal csökkentette. A zsűri – egyebek mellett – így méltatta a komplexumot: „Európa legmodernebb cementgyára nem csak esztétikája, környezetbarát működése miatt is kivételes projekt.”

Zadravecz Zsófia annyit még megjegyez: számukra különösen fontos az együttműködés a helyi közösségekkel.
Például jótékonysági futóversenyük bevételéből rendszeresen sportszereket vásárolnak az itteni iskolásoknak.

Ezek is érdekelhetnek