Óvatos csobbanás - Nem mindegy, hova megyünk

Idén hír lett egy tavalyi vizsgálat eredménye, miszerint a makói Kalandparknál egy európai vizsgálat alapján kifogásolható a Maros vízminősége. Az üzemeltető szerint a vizsgálat szezonon kívül, áradás idején történt, és az ÁNTSZ közelmúltbeli vizsgálata szerint nincs baj a víz minőségével.

Ország-világTanács István2017. 06. 19. hétfő2017. 06. 19.

Kép: Szatmárcsekei Napsugár pihenöhely Nyár a Tiszán, Tiszai nyár, nyaralás, üdülés, szabadság, szabadidö, vakáció, szórakozás, fiatalok, folyó, part, strand, fürdözés, napsütés 2009.07.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Óvatos csobbanás - Nem mindegy, hova megyünk
Szatmárcsekei Napsugár pihenöhely Nyár a Tiszán, Tiszai nyár, nyaralás, üdülés, szabadság, szabadidö, vakáció, szórakozás, fiatalok, folyó, part, strand, fürdözés, napsütés 2009.07.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Beköszöntött a nyár, sokan indulnak a hűsítő vizekhez. Nem mindegy azonban, hova megyünk. Ami kétségkívül biztonságosnak és szórakoztatónak látszik, azért mélyen a zsebbe kell nyúlni. Vannak a drága, jó nevű wellnessfürdők: egy négytagú családnak mintegy 15 ezer forintba kerül csak az egész napos belépő, és ha bírja a buksza, további ezreket lehet költeni a csúszdaparkra, ételre, sörre, üdítőre. Ahol viszont olcsóbb a belépő, ott nagyobb tömegre, sőt zsúfoltságra kell számítani.

Vannak kevésbé felkapott vizes üdülőhelyek is szerte az országban – a Dél-Alföldön ilyenek például a szikes tavak (Soltvadkerten a Vadkerti-tó, nem messze tőle Kunfehértó, Dunapataj mellett a Szelidi-tó), amelyeket az önkormányzatok szépen rendben tartanak. A strandbelépő megfizethető, akárcsak a vízibicikli-kölcsönzés, és a családi üdülők között is mindig akad kiadó szállás. Kisgyerekkel, nem túl sok pénzzel biztonságos és élvezetes megoldás.

Akadnak aztán olyan helyek is, amelyek ingyenesek, és nem veszélytelen fürdőhelyből váltak konszolidált, ellenőrzött és megfizethető fürdő- és üdülőterületté. A szabadstrandokon sem nagy a veszély, bár nem árt vigyázni: a folyók és holtágak mentén változó lehet a vízmélység, és nem ritka, hogy a nyílt vízen lévőket menteni kell egy-egy hirtelen támadt vihar idején. Vagyis, ha olyan területre tévedünk, amelyet nem ismerünk, legyünk óvatosak – és viseljük a kötelezően előírt mentőmellényt.

Ezek is érdekelhetnek