Szélmalomharc? Ijesztő a halálozások száma

Szélmalomharcnak tűnik a népességfogyás megállítására tett kísérletek sorozata: bár a kormány egyre több családtámogatási programot hirdet – legutóbb a múlt héten jelentettek be újat –, a magyarság egyre zsugorodik.

Ország-világHardi Judit2017. 06. 05. hétfő2017. 06. 05.
Szélmalomharc?  Ijesztő a halálozások száma


Nem is az alacsony születésszám, sokkal inkább az ijesztő mértékben növekvő természetes fogyás, vagyis a halálozások száma aggasztó.

A hét elején a Központi Statisztikai Hivatal friss adatokat közölt a népességfogyásról. Kiderült, hogy jelentősen, 51 százalékkal nőtt a természetes fogyás mértéke az év első hónapjában, 2016-hoz képest. Tavaly 10 941-gyel több ember halt meg, mint amennyi született, idén ez a szám 15 517 volt. Ez 16 százalékos növekedés, a születések száma pedig 1,7 százalékkal volt alacsonyabb. Hozzá kell tenni, 2015 szökőév volt – a szökőnap pedig kissé ugyan, de árnyalja a képet. Így a születésszám – ha a tavalyi évben nem számoljuk a szökőnapot – csak 0,6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakához képest.

A főleg az év elején kiemelkedően magas halálozási arányért nagymértékben az influenzajárvány a felelős.

Januárban 26 százalékkal többen haltak meg, mint előző évben. Ez esetben a szökőnap nem „javít” a helyzeten: a szökőnaphatást figyelembe nem véve még jelentősebb a fogyás mértéke, 17 százalék.

Az országot nem tekinthetjük egységes területnek a demográfiai mutatók alapján: négy régióban például több gyerek született, mint tavaly ilyenkor, a legtöbben a Dunántúlon jöttek világra (a növekedés 1,6 százalékos), háromban viszont csökkent a megszületett gyerekek száma, Közép-Magyarországon 6,6 százalékkal kevesebb baba született.

Pedig a kormány mindent megtesz, hogy több gyerek vállalására ösztönözze a fiatalokat. Például kitolnák a diplomás gyed igénybevehetőségét a gyerek kétéves koráig, a háromgyerekesek jelzáloghiteléből egymillió forintot elengednének. Sőt, Orbán Viktor múlt héten kijelentette: az új elvárás, hogy 2030-ra a termékenységi ráta 1,5-ról 2,1-re nőjön.

Kérdés, hogy mennyire ösztönzi a gyerekvállalást, ha a nőknek ukázba adják, hogy szüljenek, kvázi tenyészállatnak tekintik őket – kérdőjelezte meg több ellenzéki képviselő a kormány kommunikációját. Mindenesetre beszédes adat, hogy míg itthon egyre kevesebben szülnek, úgy a külföldre vándorolt fiatalok körében jelentősen emelkedett a gyerekvállalás száma.

Ezek is érdekelhetnek