A torzsalkodás nem vezet sehová

Dr. Köpeczi-Bócz Tamás válasza a "Tállya panasza" című cikkünkben olvashatókra.

Ország-világDr. Köpeczi-Bócz Tamás2017. 07. 23. vasárnap2017. 07. 23.
A torzsalkodás nem vezet sehová

Képes Jánosék ajándékba kaptak egy autót, köszönet helyett pedig számon kérnek és azt követelik, hogy az autó tulajdonosai tankolják meg és tartsák karban azt, amíg ők használják. Körülbelül ezzel a hasonlattal jellemezhetném „panaszaikat”, melyek persze nem Tállya, hanem a Képes János-hozzáállású gazdák panaszai (munkatársunk "Tállya panasza" című riportja hetilapunk hasábjain és honlapunkon olvasható - a szerk.).

A hasonlat azért helytálló, mert Képes Jánosék évek óta nem a kijelölt közutat használják, hanem helyette a könnyebben járható magántulajdonokon is keresztüljárnak, melynek eltűrése és engedélyezése senkitől nem várható el. Különösen nem követelhető a tulajdonosoktól, hogy az illegálisan áthajtók számára aszfaltutat vagy karbantartott utat biztosítsanak.

A dűlőutak karbantartási feladata nem egy-egy gazda kötelezettsége – a szőlősgazdák önkéntes összefogással, illetve az önkormányzat és a hegyközség folyamatosan végzik az utak fenntartását.

Összefogással az elmúlt évben az út jelentős részét saját költségünkön két alkalommal elegyengettük és vízelvezető árok készült, melyet kővel feltöltve szivárgó alakult ki. Idén június 22-én ismételten útkarbantartást végeztünk saját költségünkön. Erről június 22-én írásos jegyzőkönyvet vettünk fel, a cikkben szereplő Képes Jánosék az abban foglaltak elismeréseként aláírásukkal látták el a dokumentumot, mely számos megállapítást rögzít, ezekből az útra vonatkozó rész tartalma: „… Tállya külterület …-... hrsz.-ok előtti útszakaszon az elmúlt 5 napban is további útkarbantartási munkálatok történtek, ennek következtében az útszakasz a dűlőút többi részéhez képest is jobb állapotú. Jelen állapotában nemcsak mezőgazdasági gépekkel, terepjáróval, hanem akár személygépkocsival is lehetne közlekedni...”

Képes János a jegyzőkönyvben elismeri, hogy a helyszíni szemle során megtekintett útszakasz jobb minőségű, mint a dűlő többi útszakasza, azon gépjárművel közlekedni biztonságosan lehet. Ígéretet tesz arra, hogy az útszakasz karbantartása vonatkozásában további követeléssel nem lép fel a …-... hrsz.-ok tulajdonosával szemben. Mindemellett a cikkben megnevezett berkenyefa és környéke sem közterület, hanem magántulajdon, ahol jogszerűen tárol a tulajdonos tárgyakat, eszközöket.

Képes János a jegyzőkönyvben elismeri, hogy a berkenyefa környéke rendezett, azon építési törmelék és más szemét nem található. Tudomásul veszi, hogy ez a terület nem közterület, hanem magántulajdon.

Egyetértünk azzal, hogy legyen jobb a dűlőút. Kérjük, hogy ez a jövőben ne a magánterületünkön haladjon. Addig is bizakodunk, hogy Képes Jánosék a torzsalkodás helyett az összefogás mellett teszik le voksukat, és az út karbantartásáért, állagmegóvásáért is tesznek valamit.

Ezek is érdekelhetnek