Drágábban is reng

Megépüléséhez földtani vizsgálatot kellett végezni, az eredmények pedig, bár nem tervezték, hogy napvilágra hozzák azokat, komoly médiavisszhangot kaptak.

Ország-világHardi Judit2017. 07. 20. csütörtök2017. 07. 20.

Kép: Paks atomerőmű atomeromu nukleáris energia villamos áram termelés beruházás ipari létesítmény veszély környezetszennyezés 2017 04 10 Fotó: Kállai Márton

Drágábban is reng
Paks atomerőmű atomeromu nukleáris energia villamos áram termelés beruházás ipari létesítmény veszély környezetszennyezés 2017 04 10 Fotó: Kállai Márton

A Paksi Atomerőműről van szó, amelynél most, hogy bővítik, nyolcmilliárd forintért végeztek földtani vizsgálatokat, ám az eredményeket nem hozták teljes egészében nyilvánosságra. Egészen mostanáig, míg az Átlátszó.hu meg nem szerezte a földtani kutatások adatait és publikálta azokat. Így derült ki, hogy az atomerőmű nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal Magyarországon is törvénybe iktatott földrengés-biztonsági ajánlásainak, ahogyan a telephely sem, ahol a bővítést tervezik.

Tektonikai törésvonal halad végig az atomeromű alatt, amely környékén egy geológus tízezer évesnél fiatalabb földrengések nyomaira bukkant.

Ennek ellenére nem kell földrengéstől tartani, véli Tóth László, az MTA szeizmológusa. A kutató a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, körülbelül tízezer évente történhet rengés Paks környékén. Nem valószínű, hogy mostanában újra kellene tartanunk ettől, az viszont már valószínűbb, hogy az óvintézkedések miatt jóval többe kerülhet az új blokk építése. A szabályok is szigorodtak a hetvenes évek óta, ezért is erősítették meg a már meglévő blokk szerkezetét az ezredfordulón. Aszódi Attila, a bővítésért felelős államtitkár szerint nem volt titok a jelentés, az november óta elérhető – ezzel szemben az Átlátszó állítja, nem a teljes, 800 oldalas dokumentum, csak egy 200 oldalas kivonat olvasható.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője és a Greenpeace új engedélyeztetési eljárást követel.
 

Ezek is érdekelhetnek