Elmagyarázó - Szakmai gyakorlat

Sok középiskolás, egyetemista, főiskolás a vakációra időzíti kötelező szakmai gyakorlatát. A Pénzcentrum megírta, mennyi pénz jár a kötelező szakmai gyakorlatért.

Ország-világMunkatársunktól2017. 07. 19. szerda2017. 07. 19.
Elmagyarázó - Szakmai gyakorlat

- A nyári szakmai gyakorlaton dolgozó diáknak jár fizetés, az év közben végzett munkáért azonban nem jár munkabér.

- Középiskolásoknál az összefüggő szakmai gyakorlatért a fizetés a bruttó minimálbér 15 százaléka szorozva 1,3-mal. Idén a minimálbér bruttó 127 500 forint, így havonta 24? 863 forintot kell kapniuk a középiskolásoknak.

- A juttatás adómentes, de ha havi 24 863 forintnál többet kap a diák, 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetnie. A gyakorlati helynek sem kell adóznia a tanuló után, de ha a kötelező összegnél többet fizet, 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell befizetnie, a felettes rész után.

- A felsőoktatásban tanulókra más szabályok vonatkoznak, náluk hallgatói munkaszerződést kötnek, és csak akkor köteles fizetni a munkavállaló, ha a gyakorlat egybefüggő, és legalább 6 hétig tart.
Ebben az esetben a hallgatónak hetente legalább a minimálbér 15 százalékát meg kell kapnia. Havi szinten a minimálbér 60 százaléka illeti meg, ami 76?500 forint.
 

Ezek is érdekelhetnek