Elment a feltaláló

Elhunyt Kovács Ádám feltaláló, vállalkozó, aki az 1980-as évek elején a daganatos betegségek keletkezéséről, megelőzéséről és gyógyításáról alkotott elméletével került az érdeklődés középpontjába. Teóriája szerint a rák és egyéb megbetegedések a szöveti szerveződés zavarai ra vezethetők vissza, és a szervezet kóros folyamatai a vérből már korai stádiumban kimutathatóak.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 07. 16. vasárnap2017. 07. 16.

Kép: A Kovács Ádám féle Celladam cseppet az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyhatásúvá minősítette és a gyógytermékek hatósági nyilvántartásába vette. A képen: Kovács Ádám 1987. március 20 -án., Fotó: Balaton József

Elment a feltaláló
A Kovács Ádám féle Celladam cseppet az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyhatásúvá minősítette és a gyógytermékek hatósági nyilvántartásába vette. A képen: Kovács Ádám 1987. március 20 -án.
Fotó: Balaton József


Az elektrotechnikusból lett önjelölt rákkutató azt vallotta, hogy a rosszindulatú sejteket nem elpusztítani, hanem gyógyítani kell, és nem kevesebbet állított, minthogy az általa felfedezett és Celladamnak keresztelt molekulacsoport számos rákbetegség esetében hatásos lehet.

A szer 1984-ben kapott szabadalmi védelmet.

A jogi oltalom a készítmény összetétele mellett kiterjedt a Celladam-tesztnek nevezett diagnosztikai eljárásra, valamint egy lézerműtétes technikai megoldásra is, mellyel a feltaláló előre vetítette a jövőt: ma már számos helyen használatos az intelligens onkokés, ami műtét közben tájékoztatja az operáló orvost, hogy ép vagy rákos sejttel találkozott-e. Az állam akkori mércével óriási összeggel, 30 millió forinttal támogatta a Celladam állatkísérleteit.

Kovács Ádám cseppjeiért, kúpjáért és injekciójáért hosszú sorok kígyóztak a patikák előtt, és hamarosan a gyógyszerként való törzskönyvezés eljárása is megindult.

Később azonban súlyos orvosi-szakmai kritikák érték a Celladamot, az immunológiai szakmai kollégium egyenesen a hiszékeny emberek vámszedésének nevezte a készítményt, az Onkológiai Intézet szakvéleménye pedig nemcsak hatástalannak, de kifejezetten mérgezőnek ítélte. Tovább rontotta a Celladam megítélését, hogy a feltalálója egy ido után azt állította: készítménye nemcsak a daganatos betegségek, hanem az AIDS és a kergemarha- kór gyógyításában is hatásos.

A kilencvenes évek második felében Kovács Ádám már inkább kétes cégügyeivel és büntetőeljárásával vonta magára a közvélemény figyelmét.

A kétezres évek elején beszippantotta őt a futball világa, egy ideig a Ferencváros szponzorának mondhatta magát, de miután a Celladam-cégcsoport nem fizetett a csapatnak, a Fradi felbontotta a szerződést. Később több eljárás is indult ellene, Kovács pedig úgy érezte, hogy kiszorítósdi, illetve leszámolás folyik vele szemben.

A 78 éves korában elhunyt Kovács Ádám mindvégig kitartott amellett, hogy a Celladam hatásos, és csak az orvosi lobbi ellenállása miatt nem futhatott be nagyobb karriert. Étrend-kiegészítőkben és gyógyhatású készítményekben ma is megvásárolhatjuk a patikákban, de gyógyszerré nyilvánítása várat magára.
 

Ezek is érdekelhetnek