Építkezni veszélyes

Szinte mindenki fellélegzett, miután eltörölték a lakóépületekre vonatkozó építési engedélyt, és az ezzel járó hercehurcát, hiszen ezek után elegendő lett az egyszerű bejelentés, amellyel az építtető tudatta az illetékesekkel, hogy melyik telken milyen házat fog építeni.

Ország-világBiczó Henriett2017. 07. 06. csütörtök2017. 07. 06.

Kép: Lakás otthon építés építkezés ingatlan CSOK beruházás építőipar 2017 04 23 Fotó: Kállai Márton

Építkezni veszélyes
Lakás otthon építés építkezés ingatlan CSOK beruházás építőipar 2017 04 23 Fotó: Kállai Márton

Hamar kiderült azonban, hogy ez mégsem olyan egyszerű, mint az első hallásra tűnt. – A saját részre építtető magánszemélyeknek az építési engedéllyel most sincs dolguk, a részletes kiviteli tervet a tervező intézi és tölti fel elektronikus úton az építési naplóba – mondta el lapunknak dr. Bebesi István ügyvéd. – A bizonytalan helyzetet az okozza, hogy az építési szabályok különféle módon értelmezhetők. Míg korábban csak azután lehetett belevágni az építkezésbe, ha minden paramétert tisztázott az építtető és a hatóság, ma ez sok esetben csak az építkezés befejezése után derül ki, hiszen az építkezést el lehet kezdeni a bejelentés után. Ez gyakran előfordul, hiszen az építtető nem biztos, hogy tisztában van azzal, kinek az értelmezését kell elfogadnia. Ezután jöhetnek a bírságok, ros?- szabb esetben az elbontási kötelezettség – hangsúlyozta az ügyvéd.

Közben egy júniusi kormányrendelet szerint, amely a napokban lép hatályba, az építési és az építésfelügyeleti bírságot a 300 négyzetméter feletti egyszerű bejelentések tekintetében a legmagasabb mértékben állapították meg. Aki például 300 négyzetméteres összes hasznos alapterület felett nem csak egylakásos házat épít vagy nem saját részre építkezik, az 40 millió forint feletti építésügyi bírságot is fizethet. A bírság szorzója az épület készültségi fokától és nagyságától függ, a négyzetméterenkénti érték 140 ezer forint.
 

Ezek is érdekelhetnek