Kilövik a halpusztítókat

ELSZAPORODTAK a kormoránok, rengeteg halat esznek, ezért a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége gyérítésüket szorgalmazza. A helyi vadászok együttműködését kérték.

Ország-világKupi Györgyi2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.
Kilövik a halpusztítókat


„Ponty és kárász mind-mind eleség. Ide-oda terelem keszegek seregét. Sosem ér engem vízben vereség, sose marad éhen a csemete, feleség” – Gryllus Vilmos dalszövegét idézte a megyei horgászszövetség elnöke a kormoránok kártételeinek szemléltetésére az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének hivatásos vadászok részére szervezett kötelező továbbképzésén. Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke az őshonos halállomány védelme érdekében történő nagy kárókatona-gyérítésben való részvételre kérte a vadászokat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy Vas megyében elsősorban átvonuló kormoránállomány található, mely szeptembertől márciusig tartózkodik a vizeken. Összesen legalább nyolcszáz egyedről tudnak, amelyek huszonöt-ötven egyedből álló csapatokban pusztítják a halakat, naponta 300-500 kilogrammot. Az elejtett egyedek gyomrában az esetek többségében őshonos halfajok találhatók, mint például a paduc, domolykó, márna, süllő – érzékeltette a probléma nagyságát Puskás Norbert.

A horgászszövetség egy megyei „Önkéntes Kormorángyérítő Csoport” létrehozását kezdeményezte a vasi vadászkamaránál.

A kárókatonák gyérítéséhez a horgászok engedélyt kértek a természetvédelmi hatóságtól, csak ennek birtokában kezdhetik meg a „munkát” a vadászok, akik a horgászoktól ingyen lőszert kapnak.
 

Ezek is érdekelhetnek