Kút a fürdő szomszédja

Több mint egy évtizede tartó huzavona fejeződött be Csornán: most már minden együtt van ahhoz, hogy zavarmentesen működhessen a termálfürdő.

Ország-világ(kas)2017. 07. 13. csütörtök2017. 07. 13.
Kút a fürdő szomszédja

A rábaközi városban 1973 óta működik kisebb megszakításokkal a termálfürdő. Eredetileg ugyan mezőgazdasági célból fúrtak kutat, de hamar kiderült, hogy az ország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú vizét fürdőben is érdemes hasznosítani.

Ez 2005-ig nagyjából működött, amikor is az önkormányzat – felismerve, hogy képtelen kigazdálkodni a működtetési költséget – eladta egy külföldi cégnek. A szomszédos telken, ahol a kút is található, a kertészetet működtető vállalkozásnak azonban egy célból kellett a strand: hogy a melegházakban felhasznált termálvizet ne kelljen visszasajtolni a földbe.

A cég aztán felszámolás alá került, a kertészet és a fürdő többször gazdát cserélt, utóbbi már évekkel ezelőtt visszakerült a város tulajdonába – így a fürdő és a termálkút külön kezekbe került, és a felek közti kapcsolat nem volt mindig felhőtlen.

Ám most a város önkormányzata versenybe szállt a kutat tartalmazó ingatlanért, 120 millió forintot ajánlott a nyílt liciten – és nyert. Termálfürdőink példáján okulva akár nagyobb fejlesztésbe is belevághat Csorna – a gyógy- és termálturizmus egyre nagyobb méreteket ölt.

Ezek is érdekelhetnek