Maci Laci is rájárna - Őrségi méhesházból érkezett a nemzeti park kincse

Egy falat hagyományt kínálnak a védett természeti tájakon és a Natura 2000-es területeken működő termelők, akik elnyerik a hazai nemzeti parkok védjegyeit. Ez az élelmiszervédjegy nem csupán arról árulkodik, hogy a termék az adott régióból származik, hanem a minőséget is garantálja. Ezt pedig a vevők is értékelik – állítják, akik elhozták portékáikat Egerbe. Itt a nemzeti parkok hetén mutatkoztak be az ország több tájáról érkezett termelők és kézműves alkotók.

Ország-világPalágyi Edit2017. 07. 12. szerda2017. 07. 12.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Maci Laci is rájárna - Őrségi méhesházból érkezett a nemzeti park kincse Fotó: Gal Gabor +36303330726

Szente Eszter 2013 óta gyűjti a vadon termő erdei gyümölcsöket és a medvehagymát. Két éve pályázott a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyének ötéves használatára. Galagonyát, csipkebogyót, kökényt rak el lekvárnak, szörpnek, védjegyes termékei a nemzeti park területén termett növényekből készülnek, tartósítószer nélkül. Családi vállalkozásuk Attalán, a Tolna és Somogy megye határán fekvő kis faluban működik.

– Előbb csak lelkesedésből bíbelődtünk vele, aztán árusítani kezdtük vásárokon és nemzeti parkos rendezvényeken szerte az országban – mondja. A védjegyes fahéjas, rumos vadszilvalekvárjukkal például az OMÉK helyi termék különdíját is hazavitték. A gyűjtögetés szabályait betartják, és erre intenek másokat is. Vannak védett területek, ahol engedély kell a gyümölcsszedéshez, de a Natura 2000-es területeken is a tulajdonos beleegyezésével gyűjtenek. – Kulturáltan szedjünk, hogy jövőre is legyen termés! – tanácsolja Eszter.

Bóna Zoltánné vadon termő növényekből készült, mézzel ízesített termékei a Kiskunsági Nemzeti Park emblémáját viselik. Kecel környékén méhészkednek. Vegyes virágmézük – amelyből mézeskalács is készül – természetvédelmi területről származik, itt a nektárt gyűjtő méhek tömegesen találnak például lómentát, ökörfarkkórót, szöszös bükkönyt. A védjegyet piros színű faeperlekvárjukkal nyerték el, de kaptak OMÉK-díjat is. Bodzaszörpjük a megye szörpje lett az idén. A vadon termő mentából biocitrommal áztatott szörp, míg a kökényből, vadkörtéből lekvár készül. Gyógynövényekkel is foglalkoznak.

A Vadvirág Méhes és Füveskertet Gyenes Csilla Mária (képünkön balról) álmodta meg, aki Budapest után új életet kezdett az Őrségben, Orfalun. Családi vállalkozásukban Natura 2000-es területen, 3 és fél hektáron gazdálkodnak, 6 termékük nyerte el a védjegyet. Különleges mézeikből kóstolókat is tartanak. Akad köztük propoliszos, szelídgesztenye- vagy erdei harmatméz – az utóbbi levéltetvek közreműködésével készül, így pollenallergiások is fogyaszthatják.

Őrségi méhesházukban a látogatók háló alatt élvezhetik az édes, gyógyító kaptárlevegőt: a félmillió méh megnyugtató döngése mellett rendre el is alszanak, majd felüdülve ébrednek.
 

Ezek is érdekelhetnek