Milliárdos balesetek

Tavaly több mint kétmilliárd forintba került a magyarok külföldi gyógyítása, a pénz nagyrészt olyan kezelésekre ment el, amelyek itthon nem érhetőek el. A sürgősségi ellátásért 5,2 milliárd forintot fizetett az Egészségbiztosítási Alap a külföldi biztosítóknak, írja a Magyar Idők. Ez az alap akkor finanszírozza egy magyar beteg határon túli kezelését, ha arra itthon nincs lehetőség. Tavaly 574 kérelmet fogadtak el és fizették ki a kezelés költségeit.

Ország-világhj2017. 07. 06. csütörtök2017. 07. 06.
Milliárdos balesetek

A beavatkozásokat, ellátásokat nagyrészt (99 százalékban) Európában végezték, jelentős részüket Németországban, Ausztriában és Hollandiában, de akadt olyan beteg, aki az Egyesült Államokban vagy Izraelben kezeltette magát.

Az Európai Bizottság adatai szerint azonban jellemzően nem arról van szó, hogy inkább külföldön kezeltetjük magunkat, mint itthon, ez csak a betegek egy százalékára jellemző. A pénz nagy része inkább a nyaralás-telelés alatti balesetek ellátására kell. Fontos kiegészítés, hogy a sürgősségi ellátás 5,2 milliárdja nem feltétlen tavaly történt baleset kezelését finanszírozta, hiszen a külföldi biztosítóknak az ellátást követően másfél évük van arra, hogy az illetékes ország egészségbiztosítójának benyújtsák a számlát.
 

Ezek is érdekelhetnek