Palágyi Béla Sportnaplója - a vizes vb jegyében

Viszonylag fiatal találmánya a sportszeretőknek, így a vizes világbajnokságok története nem vész a múlt homályába.

Ország-világPalágyi Béla2017. 07. 14. péntek2017. 07. 14.

Kép: Kazany, 2015. augusztus 10. Csoportkép a kazanyi vizes világbajnokságon érmet szerzett magyar sportolókról Kazanyban 2015. augusztus 9-én. Balról jobbra: Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Cseh László. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó, Fotó: Kovács Anikó

Hosszú Katinka; Verrasztó Dávid; Kapás Boglárka; Gyurta Dániel; Cseh László
Kazany, 2015. augusztus 10. Csoportkép a kazanyi vizes világbajnokságon érmet szerzett magyar sportolókról Kazanyban 2015. augusztus 9-én. Balról jobbra: Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Cseh László. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó
Fotó: Kovács Anikó


Az elsőt 1973-ban Belgrádban rendezték meg, az akkori versenyzők manapság úszó mamaként-papaként szurkolnak a parton. Mi anno érmekkel nyitottunk: Hargitay András a 400 méteres vegyes úszásban győzött, Gyarmati Andrea és Verrasztó Zoltán (mindketten 200 méter háton) ezüsttel gazdagították a gyűjteményt.

Voltak gyengébb és akadtak jobb korszakaink: 1982-ben, Guayaquil szűkmarkúan mérte a dicsőséget, mindössze Wladár Sándor 200 méter háton szerzett ezüstérmet.

Aztán megértünk bő termést is, különösen, amikor Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás uralta a medencét. 1991-ben, Perthben Egerszegi és Darnyi két-két aranyat nyert, ehhez tett még egyet a legnemesebb fémből 100 mellen Rózsa Norbert. A 2010-es évek sztárjai, Gyurta Dani, Hosszú Katinka és Cseh László lettek, hozzájuk csatlakozott Olasz Anna, Kapás Boglárka és Verrasztó Dávid. Ma is ők alkotják válogatott gerincét.

No de nem csak az úszóké a medence, a 17 versenynap alatt bemutatkoznak az óriás toronyugrók, a műugrók, a műúszók, a vízilabdázók és a nyílt vízi úszók is.

A Balatonfüreden rendezendő nyílt vízi úszás kivételével a többi versenyszámot nagyjából a Duna mentén tartják, természetesen a Duna Aréna a centrum. Itt az úszók és a műugrók vendégeskednek majd, s jó hír, hogy már 500 forintért is váltható belépo a lelátókra.

Persze az alapárak a program gazdagodásával emelkednek, de az ígéretek szerint nem az égig. A ˜szervezők fo célja, hogy a csodálatos létesítmény mind a 12 ezer férőhelye mindannyiszor elkeljen a vb alatt.

A vízilabdázók is elkezdték a felkészülést. A férfiak az utolsó két előkészületi mérkőzésüket Németországgal és Romániával vívták. A mieink nem kívánták, hogy az ellenfelek összevesszenek, ezért mindkét együttest egyaránt 159 arányban győzték le.

Ki hogyan fogadta a vereséget?
Hagen Stamm, a németek szövetségi kapitánya:
„A nálunk jóval erősebb magyar válogatott mellett a játékvezetők ítéleteivel is meg kellett küzdeni.”
Dejan Sztanojevics román szakvezető:
„Mindig remek lehetőség számunkra, ha a magyar válogatottal játszhatunk.”
A sportág hazai irányítói a fejüket csóválták: „Sok volt, mi tagadás, sok az ellenfelektől kapott 99 gól… És élesben jóval keményebb ellenfelek lesznek.”

A riporterek próbálták szóra bírni a sportág hazai irányítóit, vajon hány érmet látnak válogatott sportolóinkban?

Nem mindenki vállalta a jóslást, ám az a szakember, akinek a véleményére a legtöbbet adok – Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya –, hat-tíz érmet prognosztizált a hazai vizeken. Ez – főleg a második számjegy – jól hangzik, ezzel a remélhetőleg nagyszámú közönség is bizonyára kiegyezne. Van miből „bőkezűsködni”, hiszen a 17 versenynap alatt 6 sportágban 76 aranyérmet osztanak majd ki.

Ezek is érdekelhetnek