Tömeges kellemetlenség

Minden nap kaland: a budapesti tömegközlekedés az utóbbi hetekben nem a tökéletességével került be a hírekbe. A múlt héten az egyik, nemrég vásárolt orosz metrószerelvénnyel volt probléma, a minap a felújított HÉV-szerelvénnyel akadtak gondok.

Ország-világhj2017. 07. 01. szombat2017. 07. 01.
Tömeges kellemetlenség

Miközben kiderült, a két éve közlekedő fonódó villamos miatt a Margit hídi alagútban alakultak ki repedések, amelyek miatt nem csak a felszíni közlekedést, de az alagútban járó HÉV sebességét is jelentősen csökkenteni kellett. A legaggasztóbb talán az amúgy is sok problémával küszködő 3-as metrót érintő baj: az oroszoktól vásárolt szerelvény szoftverhibás. Ezért is történhetett, hogy múlt pénteken a szerelvényben ragadtak hosszú percekre a jármű utasai, az ajtók nem nyíltak, azokat csak hosszas feszegetés után lehetett kinyitni. A BKV tájékoztatása szerint az utasok nem voltak életveszélyben, a járművet kivonták a forgalomból. És keddi lapzártánkig sem állították vissza, vagyis több mint két napja vesztegel.

A szoftverhiba javításán már dolgoznak, a szerelvényeket várhatóan a jövő héten állítják vissza a forgalomba.

Fontos ez, hiszen a szerződés szerint „ha a szerelvényt a jótállási körbe tartozó hiba miatt két napnál hosszabb időre ki kell vonni az üzemeltetésből, akkor járműállási kárátalány illeti meg a főváros közlekedési cégét”: Budapest tehát kártérítést kérhet, napi 23 ezer eurót, vagyis 7,1 millió forintot. Emellett az ígért szerelvények érkezésének késedelme miatt már több mint 800 millió forint kötbérre tarthat igényt. hj

- Jó hír is érkezett: hamarosan a belvárosból is elérhető lesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.
Tömegközlekedéssel eddig ugyanis csak Kőbánya-Kispesttől lehetett megközelíteni a repteret, nemsokára viszont a Deák térről indulnak majd 30 percenként buszok, amelyek a Kálvin téren is megállnak.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek